Een nieuwe winterjas vinden, is voor mij altijd een hele opgave. Ik denk dat mijn wensenlijst voor het fenomeen ‘winterjassen’ gewoon te lang is. De jas moet tegen regen kunnen, echt lekker warm zijn, niet te zwaar, een beetje anders dan anders, vegan, duurzaam gemaakt, met een capuchon, de goede lengte en bij voorkeur betaalbaar. Uiteindelijk vond ik deze 7 merken, die ik voor je op een rij zet. 

Hoodlamb

De winterjassen van Hoodlamb veroverden in rap tempo de wereld. De buitenkant is van strak geweven hennep, dat mooi en slijtvast is. De binnenkant is van gerecyclede PET-flessen. Sommige hebben een capuchon met een randje nepbont, gemaakt van gerecycled polyester en hennep. De jassen hebben allerlei handige zakken, zijn licht, warm en onverwoestbaar.

Jan ’n June

Het Duitse merk Jan ’n June maakte een perfecte winterjas voor in de stad. Stijlvol, elegant en vegan. De buitenkant is van biologisch katoen en de binnenkant is van gerecycled polyester. Heerlijk warm, zonder het gevoel dat je met je dekbed op stap bent.

Langerchen

In 2013 startte een Duitse en Chinese ondernemer samen het merk Langerchen. Langerchen maakt de perfecte vegan outdoor jassen. Ze zijn tijdloos, gemaakt van duurzame materialen en met goede arbeidsomstandigheden, functioneel en van goede kwaliteit. Ze maken klassieke en sportieve jassen en bewijzen dat ‘made in China’ heel duurzaam kan zij.

Vaute

Dit Amerikaanse merk maakt jassen die tegen de koudste winter opgewassen zijn. Ze zijn 100% vegan, kunnen tegen een flinke sneeuwstorm, houden de wind buiten en ze zijn er in klassieke en sportieve modellen, waardoor Vaute er is voor iedereen.

Wully outerwear, Save the Duck en Frank & Oak

Ook deze drie merken maken vegan jassen met nepdons dat je de hele winter gegarandeerd lekker warm houden. Ze zijn mooi afgewerkt, maken gebruik van synthetische materialen voor de vulling en zijn absoluut tijdloos.

Toen ik zat te dubben welke jas ik ging kopen, bleek mijn moeder nog een oude, maar mooie winterjas in de kast te hebben hangen. Die mocht ik van haar lenen. Hij voldeed aan geen van mijn eisen, behalve dat hij lekker warm was, maar hij was te leen, dus goedkoop en ik was verkocht. Duurzamer dan te leen, dat kan haast niet.

Heb je een aanvulling op de lijst, of nog een mooie jast te leen, laat het ons alsjeblieft weten.