Na al die maanden stralende zonneschijn is het nu tijd voor de regen. Heel erg veel regen, die met bakken uit de lucht valt. Op jou. Kledernatte haren, doorweekte kleren en soppende schoenen, maar met deze regenkleding van duurzame materialen, kom je zelfs op de fiets stijlvol en droog aan.

De Schot Charles Macintosh ontwikkelde in 1824 de eerste waterafstotende regenjas, ingesmeerd met in terpentijnolie opgelost rubber. Later werd het rubber vervangen door nafta, dat uit steenkoolteer werd gewonnen. Erg effectief, maar loodzwaar. In de decennia die daarop volgden, werd het materiaal lichter, door gebruik te maken van polyamide of PVC, maar stijlvol en duurzaam? Niet echt nee. Dat kwam pas toen ontwerpers regenkleding in de afgelopen jaren ontdekten als mode-item. De ontwerpers ontwikkelden stijlvolle regenkleding die ademde, waterdicht was, van licht materiaal, gemakkelijk op te vouwen, slijtvast en van duurzame materialen. We zetten een aantal merken voor je op een rij.

Majem

Het Amsterdamse bedrijf Majem, Jiddisch voor regen is gestart door Hendrik van Benthem. Elke dag fietste hij door de stad, maar vond geen regenjas die hem droog en in stijl bij zijn afspraken bracht. Samen met jeugdvriendin en modeontwerpster Anita van Palacios startte hij Majem. Ze ontwikkelden een lange, slimme, lichtgewicht regenjas die door middel van twee ritsen aan weerszijden kan worden getransformeerd tot (fiets)poncho. De coating is van gerecycled plastic en al het materiaal zo duurzaam mogelijk.

BYBROWN

De van oorsprong Britse Melanie Brown van BYBROWN  woont in Amsterdam en is één van de koplopers op het gebied van het gebruik van duurzame materialen. Tijdens het ontwikkelen van een nieuw kledingstuk, besefte ze dat ze de oplossing had gevonden voor vrouwen die door de regen willen fietsen. Het werd een speciale cape die ze de Raindress noemde. Ze gemaakt gebruik van innovatieve technologieën en duurzaam materiaal, waaronder koffiedik en gerecycled polyester.

Regenkleding

Stutterheim

De tijdloze regenjassen van Stutterheim zijn niet kapot te krijgen. Het Scandinavische merk maakt alle jassen met de hand. Ze zijn functioneel en tijdloos en te koop bij de Beijenkorf.

Tretorn

Het Zweedse Tretorn maakt al sinds 1891 functionele regenkleding voor boeren, vissers en militairen, maar ontwikkelde zich tot een bedrijf dat wereldwijd outdoor kleding, laarzen en sportschoenen produceert en verkoopt. Duurzaamheid zit het bedrijf in de genen en als experiment maakten ze gebruik van het afval van andere bedrijven voor het ‘Left Over Project’. Het Left Over Project is een regenjas gemaakt van gerecycled materiaal. De ‘Ghost Net jacket’ is gemaakt van gerecyclede visnetten.

Regenkleding

Langerchen

Het Duits/Chinese merk Langerchen maakt niet alleen mooie winterjassen, maar ook super comfortabele regenjassen. De jassen zijn dun, licht, wind- en waterdicht en bestaan uit verschillende lagen van onder andere biologisch katoen met een waterafstotende laag.

RAINS

Het Deense bedrijf RAINS ontwierp in 2012 de traditionele rubberen regenjas in een nieuw jasje. Het model sloeg aan en inmiddels verkoopt RAINS in verschillende Europese landen niet alleen regenkleding, maar ook tassen en accessoires. De producten van RAINS zijn waterafstotend, licht en kreukvrij en worden milieuvriendelijk geproduceerd. Met het Ecotex-100 certificaat garanderen zij een schone productie en ze maken gebruik van gerecycled materiaal.

Regenkleding

Heb je nog bedrijven die in het lijstje ontbreken? Deel je ze dan met ons?