De macht van supermarkten is groot. Sommige bedrijven gebruiken deze macht om kleine producenten onder de druk te zetten. Anderen besluiten om hun positie te gebruiken om de voedselindustrie van binnenuit te veranderen.

Niet-biologische voeding wordt duurder

Volgens voorspellingen van economen zullen de komende jaren de prijzen van boodschappen stijgen, omdat de schadelijke milieueffecten worden meegerekend in de prijs. Nu zijn biologische producten nog duurder dan niet-biologische producten, maar in de komende vijf jaar gaat dat waarschijnlijk veranderen. Een goede ontwikkeling, want eindelijk gaat de vervuiler betalen, maar sommige supermarkten wilden daar niet op wachten. Zij besloten nu te kiezen voor het klimaat en de biodiversiteit.

Urban farm verkort het transport

Delhaize België startte vorig jaar in het filiaal in Boondael met een ‘urban farm’ op het dak. Op het dak verbouwt het filiaal groente in de tuin en in de kas. In 2017 konden de klanten dagverse sla kopen, die dezelfde dag was geplukt. Dit jaar breidden ze het assortiment uit met tomaten, aubergine en courgette. Alle producten zijn biologisch en hebben een lage CO2 uitstoot, want vervoer is overbodig. Het doel is dat meerdere filialen een daktuin krijgen en voor Delhaize is het een manier om aandacht te vragen voor duurzame productie en innovatie.

Carrefour begon een ‘zwarte markt’

Ook het Franse Carrefour kwam in actie voor het klimaat en de biodiversiteit. Ze deden dat op een gewaagde manier, tegen de Europese wetten en regels in. Filialen van de Carrefour verkochten namelijk als ‘awareness’ campagne ‘illegale’ producten, op een ‘black market’ in de winkel. Als je aan een ‘black market’ denkt, schieten er misschien vervuilende of ongezonde producten door je hoofd, maar niets was minder waar.

Met de campagne vroeg Carrefour aandacht voor de Europese wetten en regels, die gelden voor het gebruik van zaden. Ze streden tegen de het feit dat we in Europa alleen producten mochten verkopen van geregistreerde, gepatenteerde, hybride zaden. Gemaakt in labaratoria. Deze zaden waren opgenomen in een catalogus, die 97 procent van het aanbod uitsloot. Een doodssteek voor de biodiversiteit, smaak van de producten, de kleine boeren en de variëteit aan gewassen.

De campagne deed behoorlijk wat stof opwaaien, maar bereikte wel zijn doel. Op 19 april 2018 nam het Europees Parlement een wet aan, die het gebruik van andere zaden vrijgaf.

Weet je een voorbeeld in Nederland van een supermarkt die zijn nek uitsteekt? Deel het dan alsjeblieft met ons. We ontvingen al tips over Odin en Ecoplaza, die al jarenlang een goed assortiment hebben en duidelijke principes.