Textiel van bamboe wint steeds meer terrein. Niet zo gek als je bedenkt dat kleding van bamboe antibacterieel, UV-werend, zacht en ademend is. Daarnaast heeft het een lage milieu-impact. Helemaal als je het vergelijkt met katoen.  

Geen bestrijdingsmiddelen

Bamboe is een bijzondere plant, of eigenlijk een grassoort. Op een zonnige plek kunnen ze wel een meter per dag groeien. En daar is weinig ruimte voor nodig; een klein oppervlakte is genoeg. Nat of droog? Dat maakt de plant niet veel uit. Kunstmest, water of pesticiden zijn ook overbodig. Bamboe heeft namelijk van nature een antibacteriële stof in zich. Hierdoor beschermen ze zichzelf. Een ander voordeel is dat bamboe grote hoeveelheden koolstofdioxide opneemt en tot wel 35 procent meer zuurstof produceert dan een boom van dezelfde omvang.

Kleding van bamboe

Dat bamboe gebruikt kan worden in de bouw, dat wisten we al lang, maar kleding van bamboe is een relatief nieuwe ontdekking. Er zijn verschillende technieken om de bamboevezels om te zetten in garen. De meest milieuvriendelijke methode is, door de plant te pletten en natuurlijke enzymen in te zetten om de stengels te veranderen in een papperige massa. Een machine kamt vervolgens als het ware de vezels, om ze daarna tot garen te spinnen. Deze garen kunnen zijdezacht of iets steviger zijn, afhankelijk van waar het voor gebruikt gaat worden. Er is ook een snellere, chemische methode om van bamboo vezels te maken.

Ademende stof

Door de eigenschappen van de vezels is kleding van bamboe heel comfortabel en praktisch. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor bamboe ondergoed, want het is zacht en ademt goed. In de stof zitten minuscule gaatjes, waardoor het zweet gemakkelijk absorbeert en verdampt. Daardoor voelt het lekker warm in de winter en koel in de zomer. De stof is antistatisch, kreukt minimaal, kan gewoon in de wasmachine en droogt snel.

Antibacterieel en UV filter

Bamboevezels bevatten van nature een antibacteriële stof en een UV filter. Deze eigenschappen zitten ook in de kleding en beschermen je tegen de zon en voorkomen vieze luchtjes. Je hoeft je dus geen zorgen te maken in de sportschool. En ook mensen met een allergie of gevoelige huid kunnen bamboekleding dragen.

Bamboe versus katoen

De productie van kleding van bamboe is een stuk milieuvriendelijker dan dat van katoen. Voor de productie van een katoenen spijkerbroek is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig. Voor een shirt van bamboe 1.000 liter water. In de onderstaande infographic vind je alle eigenschappen van bamboe op een rij.

alle eigenschappen van bamboe op een rij

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Bamboo Basics.