De zon komt op, de gordijnen gaan open. De verwarming staat aan en je kamer is lekker warm. Als je de badkamer inloopt, gaat het licht aan. Niet te fel, want je moet nog even wakker worden. Na een verfrissende douche kleed je jezelf aan en loop je naar de keuken. Daar speelt je favoriete muziek én de koffie staat klaar. Een Smart Home maakt je leven eenvoudig en duurzaam.

Apparaten die met elkaar praten

Apparaten in een Smart Home praten met elkaar via Wi-Fi of bluetooth. Je kunt ze precies zo instellen als jij dat wilt. Bijvoorbeeld in bepaalde tijdzones, maar als je dag iets anders loopt, kun je ze via je telefoon of tablet aanpassen.

Het doel van een Smart Home is om je leven gemakkelijk en je huis energiezuinig en veilig te maken. De verlichting, verwarming, audiosystemen, draadloze ipcamera, voordeur, garagedeur, het koffiezetapparaat, de ijskast of televisie; je kunt ze allemaal koppelen. Hoe werkt dat dan, vraag je je misschien af. We beschrijven een dag in een Smart Home voor je.

Uitgerust wakker worden

In plaats van het irritante geluid van een wekker, is het veel lekkerder om ’s ochtends rustig wakker te worden. Je kunt je lampen met een slimme stekker zo instellen dat ze gedempt aangaan en dan steeds iets sterker gaan schijnen. Zo lijkt het alsof de zon opkomt en word je langzaam en uitgerust wakker. Als je daar ook nog een fijne muziekje bij hoort, dat steeds iets harder gaat, is je bed uitkomen best eenvoudig. Helemaal omdat je huis altijd een comfortabele temperatuur heeft.

Rustig opstaan

Zodra je de badkamer inloopt, gaan de lampen aan. Je springt onder de douche. Als je de badkamer uitloopt, gaan de lampen weer uit. Je kleed je aan en loopt naar de keuken. Ook daar is de temperatuur aangenaam, door sensoren in je huis. Als het buiten kouder wordt, past de thermostaat zich automatisch aan, maar alleen in de ruimtes die je wilt. Zodra je je huis verlaat, gaat de verwarming weer naar beneden en de lichten uit. Zo verspil je geen energie.

Een pakketje bezorgen

Overdag houden zonnesensoren de temperatuur en het zonlicht in je huis in de gaten. Wordt het onverwacht een warme dag, dan gaat de zonwering naar beneden. Zo blijft je huis in de zomer langer koel. In de winter zorgt het systeem er juist voor dat er zo veel mogelijk licht binnenkomt en je huis door de zon een beetje kan opwarmen.

Op je werk krijg je een melding dat iemand bij je voordeur aanbelt. Je kijkt op de camera en ziet dat het een pakketbezorger is. Met een druk op de knop open je de deur van de garage. Je zou ook de voordeur kunnen openen, maar de garage vind je een betere optie. De bezorger legt het pakket neer en je ziet op de camera dat hij de deur goed achter zich dichttrekt.

Je gaat onverwacht op stap

In de middag beslis je om ’s avonds met een vriend(in) op stap te gaan. Je past de instellingen van de verwarming met je mobiel aan. Als je ’s avonds laat thuiskomt en bij de voordeur staat, springt het licht aan. Je opent de deur en ook in de hal gaat het licht aan. De gordijnen zijn al dicht. Dat had je al met je mobiel gedaan.

Je gaat naar bed en valt in een diepe slaap. Je bent vergeten een wekker te zetten, maar dat is niet erg; de lichten en de muziek staan geprogrammeerd. Morgen word je weer uitgerust wakker.

Vraag advies

Je hoeft je huis niet in een keer volledig om te toveren tot een Smart Home. Je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met de verwarming, maar de basis moet kloppen; dat betekent goede isolatie, moderne verwarming en goede Wi-Fi. Voor advies kun je een specialist inschakelen.

Bron: Shop.somfy.nl