Wist je dat heel veel grootouders zich al twee jaar lang hard maken voor het klimaat van ónze toekomst? Zij willen de aarde leefbaar houden voor de volgende generatie. Twee keer per maand staat de actiegroep ‘Grootouders voor het Klimaat’ in weer en wind op het Plein in Den Haag om aandacht te vragen voor het klimaat, maar ze zetten zich ook op andere manieren in voor onze toekomst.

Volgens de actiegroep is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland sinds 1990 met slechts 13 procent gedaald. De uitstoot van CO2 is de afgelopen 28 jaar zelfs helemaal niet meer afgenomen. Met deze cijfers in het achterhoofd wil de groep grootouders alle (klein)kinderen beschermen. De actiegroep wordt ondersteund door stichting Urgenda.

Manifest

Een groep grootouders staat twee keer per maand op het Plein in Den Haag om te demonstreren, maar er worden ook regelmatig aanvullende activiteiten georganiseerd. Daarnaast heeft de kerngroep ook een manifest gepubliceerd: Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen. Het manifest is een oproep aan alle politieke partijen om klimaatverandering op de agenda te zetten. Elke eerste en derde donderdag van de maand wordt het aangeboden aan een andere parlementariër.

© Facebookpagina Grootouders voor het Klimaat

2 jaar demonstreren

Afgelopen donderdag 6 december kwam de actiegroep nogmaals bij elkaar op het Plein om het doorzettingsvermogen van de laatste twee jaar te vieren. Pers, de uitgenodigde gasten van de afgelopen jaren en alle Tweede Kamerleden werden uitgenodigd.

Er bestaat ook een internationale variant van Grootouders voor het Klimaat. In een aantal landen is de beweging Grandparents for Climate gestart. Nederlandse grootouders sluiten zich nu ook aan bij deze beweging om nog meer invloed uit te kunnen oefenen op het klimaatbeleid.

Ook meedoen?

Je kunt op verschillende manieren een steentje bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan het ondertekenen van het manifest, een donatie doen of vrijwilliger worden, maar meedoen aan een activiteit kan natuurlijk ook. Doe je mee?