Na het Sinterklaasfeest maken we ons op voor het volgende winterfeest: Kerst. Veel mensen schaffen een kerstboom aan voor deze periode. Maar is dat eigenlijk wel duurzaam? En wat is dan beter voor het klimaat: een kunstboom, of een echte? Wij zochten het voor je uit. Vooropgesteld staat dat geen boom de meest duurzame keuze is. 

Echte boom of kunstboom

Volgens Milieucentraal is niet bekend welk type kerstboom de minste milieu-impact heeft. Duurzaamheidsblog Duurzaamthuis zocht uit dat een echte boom zo’n 3 kilo CO2-uitstoot veroorzaakt bij het proces van kweken, transporteren en uiteindelijk verbranden. Volgens experts is dat bij de productie van een plastic boom 48 kilo. Dus alleen als je zestien jaar lang dezelfde kunstboom gebruikt, stoot je minder schadelijke stoffen uit. New York Times schrijft dat je de kunstboom minstens 20 jaar moet hergebruiken,voordat je de impact ervan op het milieu hebt gecompenseerd.

“het omhakken van een kerstboom brengt geen schade aan de natuur aan”, zegt Clint Springer, een botanist en hoogleraar biologie aan de Saint Joseph’s University in Philadelphia. “Veel mensen denken dat kunstbomen beter zijn, omdat je het leven van een boom beschermt. Maar in dit geval gaat het om een ras dat speciaal voor dit doel is gekweekt”.

Zuurstof

“De levende bomen genereren zuurstof en helpen om koolstof vast te zetten op de taken en in de grond. Ze creeren ook een leefomgeving voor vogels en dieren’, zegt Springer. Na de feestdagen kunnen echte bomen nog steeds een doel dienen. De stad New York biedt bijvoorbeeld aan om kerstbomen gratis te recyclen, waarna ze gebruikt worden voor compost. In 2009 composteerde de stad bijna 150,000 bomen. Kunstbomen daarentegen worden bijna alleen maar in Azie geproduceerd van plastic en metaal en recyclen lukt nauwelijks. 10 jaar na gebruik zullen de meeste eindigen op vuilstortplaatsen.

Impact

Milieucentraal schrijft dat de milieu-impact van kunstkerstbomen en levende kerstbomen heel verschillend is. De organisatie stelt dat de milieuvriendelijkste boom niet valt aan te wijzen. Maar voor het klimaat (CO2-uitstoot, een belangrijk milieu-aspect) zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden.

Verlichting

De klimaat-impact van een echte of kunstkerstboom (productie, transport en wegdoen) is ongeveer gelijk aan 25 kilometer autorijden. Je kunt dus beter een boom dicht bij huis kopen dan 10 kilometer op en neer rijden om een huurkerstboom of tweedehands kunstboom op te halen. En versier je je hele huis en tuin met kerstverlichting waar nog gloeilampjes inzitten en laat je die ook nog eens dag en nacht branden? Dan heeft jouw kerstverlichting meer invloed op het klimaat dan je kerstboom. Met led-lampjes valt dat wel mee: die zijn zo zuinig dat de klimaatimpact lager is dan die van de kerstboom.

Nog meer tips

  • Hergebruik je echte kerstboom door hem na de kerst weer terug in de tuin te planten.
  • Verbrand de boom niet na afloop, maar zorg dat hij bij het compostafval belandt
  • Huur of adopteer een kerstboom. Deze bomen worden na gebruik teruggeplant. Soms betaal je statiegeld dat je terugkrijgt als je hem weer inlevert. Adopteren kan bijvoorbeeld via adopteereenkerstboom.nl, huren kan via huureenkerstboom.nu.
  • Denk eens aan een tweedehands kunstkerstboom.
  • Hang ledlampjes in de boom.
  • Maak zelf een boom, bijvoorbeeld van boeken of hout dat over is.
  • Versier een ladder met lampjes.
  • Versier de muur in de vorm van een den.

Heb jij een alternatief idee voor een duurzame kerstversiering? Laat het ons weten!