Photocredits: The Big Picture Visual.| Stel je voor: wonen in een bos, in het centrum van een grote stad? Het kan, en op steeds meer plekken in de wereld. Dit jaar komt ook in Eindhoven een vertical forest: een woontoren voorzien van bomen die aan de gevel bevestigd zijn. Deze vorm van stadsvernieuwing is niet alleen goed voor de afname van CO2-uitstoot en zuiveren van de lucht in de stad, maar zorgt ook voor opvang van regenwater en geeft een natuurlijke blik aan de stad. 

Een luchtzuiverende woontoren

De Italiaanse architect Stefano Boeri heeft het concept ontwikkeld. Er verrezen al meerdere vertical forests op andere plekken in de wereld, zoals in Milan in Italie en Nanjing in China. Ook in Antwerpen en Utrecht komen de groene flats. Op jaarbasis is de toren goed voor zo’n 50.000 kilo CO2-absorptie en de productie van 13.750 kilo zuurstof.

Sociale huurwoningen

De woontoren in de Eindhovense wijk Strijp-S wordt het eerste verticale bos in de sociale woningbouw. Initiatiefnemer is de woningcoöperatie Sint Trudo. De 70 meter hoge toren heeft 19 etages met 125 sociale huurwoningen. De lofts zijn 50 m2 groot en 3,5 meter hoog. Elke loft krijgt een balkon en twee grote groenbakken waarin volwassen bomen, struiken, planten, klimmers en hangers komen te staan. In totaal gaat het om 125 volwassen bomen tot 6,5 meter hoog en 5.200 struiken.

Bomen op grote hoogte

Bij de selectie van de bomen is het belangrijk om te weten of ze wind of vorst kunnen doorstaan en of ze in een beperkte ruimte kunnen groeien. De bomen komen vast te zitten aan de bak en worden met staaldraden bevestigd aan het gebouw.

Ze komen in aarde te staan die bestaat uit verschillende lagen, die zorgen voor wateropslag en voedingscomponenten. Met behulp van een vochtsensor wordt in de gaten gehouden of de bomen extra water nodig hebben.

“De hoge woontoren in Eindhoven laat zien dat het mogelijk is om de uitdagingen van klimaatverandering te combineren met die van huisvesting. Stadsbebossing is niet alleen nodig om het klimaat te veranderen van steden maar ook een kans om om de leefomstandigheden van mensen met minder mogelijkheden in de stad te verbeteren”, zegt architectenbureau Stefano Boeri.

De woontoren zal in de zomer van 2019 in gebruik worden genomen. Een groene oase in de stenige omgeving van Strijp-S. De Italiaanse architect werkt voor de realisatie samen met Van den Berk Boomkwekerijen en met DuPré Groenprojecten.

Wonen in de stad

Rond het jaar 2050 zal ongeveer tweederde van de wereldbevolking in steden wonen. Oplossingen als de ‘verticale bossen’ zijn dus hard nodig om ervoor te zorgen dat de steden ook een gezonde en groene plek bieden voor haar inwoners.

Denk jij dat een verticaal bos een goede oplossing is om de stad te vergroenen?