We detoxen wat af als het om ons lichaam gaat, maar het huis – en in het bijzonder de slaapkamer – blijft vaak nog achterwege. Het wordt steeds duidelijker dat we moeten kiezen voor alledaagse producten die niet zijn gemaakt van chemicaliën, ook in de slaapkamer. Het kan dan ook geen kwaad om de kamer waarin we slapen eens flink onder handen te nemen: een zogenaamde slaapkamer-detox. 

We komen iedere dag in aanraking met synthetische chemicaliën: een overkoepelende term voor kankerverwekkende stoffen, allergenen en hormoonverstorende stoffen. Wist je dat er 80.000 synthetische chemicaliën op de markt zijn? Ze zitten in producten zoals make-up en deodorant, maar óók in je matras.

Check je matras

In veel matrassen zit de stof polyurethaan, welke vaak wordt gecombineerd met vlamvertragers en andere giftige lijmen. Geen prettig idee om daar iedere nacht op te liggen, toch? Gelukkig kun je ook kiezen voor een matras dat gemaakt is van natuurlijke materialen, zoals natuurlatex. Dit is gemaakt van natuurrubber en het wordt fair trade gewonnen. Er bestaan ook matrassen van katoen, maar het is wel verstandig om eerst het etiket te controleren. In sommige gevallen is katoen gemaakt van pesticiden en dat wil je ook niet. Kies voor gecertificeerd biologisch katoen, wolvezel of natuurlijke latex.

Controleer je kussen en beddengoed

Voor je hoofdkussen en beddengoed geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Je wilt niet op een kussen of onder een dekbed liggen dat is gemaakt van chemicaliën, maar toch liggen veel mensen hier iedere nacht op en onder. Je kunt beter kiezen voor een natuurlijke variant. De keuze is groter dan bij matrassen, want er bestaan kussens van houtskool bamboe, gewone bamboe, natuurlijke wol en zijden. Ook het aanbod van duurzaam en natuurlijk beddengoed is tegenwoordig groots. Een overzicht vind je hier.

Kaarsen

Steek jij voor de gezelligheid regelmatig één of meerdere kaarsen aan als je in de slaapkamer bent? De meeste kaarsen die in de winkel liggen, zijn gemaakt van paraffine of stearine of een mengsel van deze twee. Paraffine is een bijproduct van de productie van smeerolie, stearine bestaat uit vetzuren van dierlijk of plantaardig vet. Bij het verbranden van een kaars komt CO2 en roet vrij. Er zijn een hoop alternatieven, waaronder kaarsen van soja en bijenwas. Veel mensen beweren dat de kaarsen van deze natuurlijke materialen minder schadelijk zouden zijn dan ‘gewone’ kaarsen die gemaakt zijn van paraffine en stearine, maar hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

Reinig de lucht

Als het goed is houd je de lucht in huis zo schoon mogelijk door regelmatig te stofzuigen, de luchtfilters van de verwarming regelmatig te vervangen en gebruik te maken van een afzuigventilator in de badkamer en het toilet. Maar je kunt nog meer doen. Je kunt giftige stoffen die in huis rondvliegen filteren en de luchtkwaliteit verbeteren met behulp van luchtzuiverende planten of een luchtzuiveringsinstallatie. Die laatste hoeft geen groot ding te zijn, er bestaan heel veel compacte air diffusers.

Ga jij jouw slaapkamer detoxen? We zijn erg benieuwd naar je reactie!