Tijdens deze koude dagen wil je er graag lekker warm bij zitten, maar wat nou als je cv-ketel hapert? Een cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Dat is een behoorlijk lange periode en dat is maar goed ook, gezien de investering die je doet. Maar wat nou als je cv-ketel er nu mee ophoudt? Is het dan handig om een nieuwe te kopen of is het juist slim om nu al van het gas af te gaan en te kiezen voor een warmtepomp? HetkanWEL zoekt het voor je uit.

Vooral nu het kwik ’s nachts onder nul zakt, wil je er thuis graag lekker warm bij zitten. Je moet er niet aan denken dat de ijsbloemen ’s ochtends op je ramen staan en je vervolgens uit je warme bed onder de koude douche moet. Toch ben je vast niet de eerste bij wie de ketel aan zijn einde komt in de koudste periode van het jaar.

In zo’n geval is het verleidelijk om een overhaaste beslissing te nemen, maar slim is het niet. Ga dus even douchen bij de sportschool, de buren, of bij vrienden en onderzoek rustig al je opties.

Wat gebeurt er in de buurt?

Het kabinet wil dat Nederland per 2050 van het gas af is. De plannen om van het gas af te gaan worden op lokaal niveau uitgewerkt en kunnen per buurt verschillen. Veel van die plannen staan nog in de kinderschoenen. Via de gemeente kun je ze opvragen. Zijn ze concreet en wordt jouw huis op het warmtenet aangesloten? Dan zijn je opties breder, dan als er nog niets bekend is.

Wil je van het gas af?

Als je van het gas af wilt en niet kunt wachten tot de plannen in de buurt zijn uitgewerkt, kun je ervoor kiezen om de cv-ketel te vervangen. Bijvoorbeeld door een Nefit warmtepomp. Een warmtepomp kan je huis en water verwarmen zonder gas. De pomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen en verspreidt dat via lage-temperatuur-radiatoren door je huis.

Aanpassingen aan je huis

Een warmtepomp is duurzaam, maar vraagt wel om aanpassingen aan je huis. Je moet allereerst heel goed isoleren, omdat anders alle warmte via je vloer, gevel, buitenmuur, dak, kieren en gaten je huis uit vliegt. Ook al heb je een groene energieleverancier of zonnepanelen op je dak, je gebruikt dan toch onnodig veel stroom en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Een hybride warmtepomp

Er is ook een combinatie tussen een cv-ketel en een warmtepomp mogelijk. Dit heet een hybride warmtepomp. Op normale dagen stook je via de warmtepomp, maar op koude dagen ondersteunt een cv-ketel op gas de hybride warmtepomp. Met deze combinatie gebruik je weinig gas en met zonnepanelen op je dak gebruik je je eigen stroom om te verwarmen. Een voordeel van de hybride waterpomp is dat je deze kunt combineren met je huidige radiatoren, maar met lage-temperatuur-verwarming, zoals vloerverwarming, of speciale radiatoren is hij het meest efficiënt. Ook voor deze optie geldt, dat je huis er wel klaar moet zijn. De isolatie-eisen zijn iets minder hoog dan bij een gewone warmtepomp, maar je wilt natuurlijk niet onnodig veel elektriciteit gebruiken.

Een (hybride) warmtepomp is een duurzaam alternatief, maar de investering kan je afschrikken. Laat je daarom goed informeren over de subsidieregelingen, want daardoor ziet het financiële plaatje er vaak wel beter uit.

Een duurzame CV ketel

Tenslotte kun je er ook voor kiezen om je huidige ketel te vervangen door een nieuwe, energiezuinige cv-ketel. Er zijn modellen op de markt, die echt weinig gas gebruiken en voor jou op dit moment de beste optie zijn.

We wensen je een warme winter (en vriendelijke buren, mocht het zover komen).