We zijn lekker bezig als het gaat om wegwerpbekers. Vanaf nu krijg je ook bij de HEMA 25 cent korting op je warme dranken als je je eigen beker meeneemt. Op die manier gebruik je een wegwerpbeker minder en dat is goed voor het milieu, is op de website te lezen. De HEMA volgt hiermee het voorbeeld van bedrijven als de NS, AH to go, de Kiosk en Starbucks.

Vorig jaar kwam de NS al met de actie #brengjebeker, waarmee je 25 cent korting kreeg op warme dranken als je je eigen beker meebracht. En met succes, want in drie maanden tijd wist de NS met deze actie 60.000 wegwerpbekers te besparen! Dat klinkt als een enorme hoeveelheid, maar het is nog steeds maar 1% van alle warme dranken die op het station worden verkocht.

30 miljoen wegwerpbekers

Reizigers drinken jaarlijks meer dan 30 miljoen warme dranken op het station. Als je al die bekertjes achter elkaar zou leggen, krijg je een ‘afvalslinger’ die net zo lang is als de afstand tussen Utrecht en Moskou.  Het is dan ook de ambitie van de NS om alle 30 miljoen wegwerpbekers uit te sparen. “Of we dat ook echt gaan halen: ik hoop het, maar ik weet het niet,” zegt NS-woordvoerder Anne van der Wel (what’s in a name?) hierover op treinreizger.nl.

De Kiosk

De Kiosk op de stations geeft al langer 25 cent korting en zag hierdoor het aantal zelf meegebrachte bekers verdubbelen. Het zijn vooral de vaste klanten, die een eigen beker meenemen. “Het is niet heel veel moeite, maar je moet er wel even aan denken,” zegt Anne van der Wel. Ook bij andere winkels op het station, zoals Julia’s, AH to go, Pret-a-manger, de Stationshuiskamer en LEON krijg je 25 cent korting.

Starbucks

Ook Starbucks geeft al jaren korting als je je eigen beker meebrengt. In 2015 had het bedrijf al de ambitie om 25% van hun dranken in herbruikbare bekers te serveren. Vorig jaar werd bekend dat de keten 10 miljoen dollar wil investeren in het ontwikkelen van composteerbare wegwerpbekers. Daarvoor deden ze een beroep op ondernemers. Wellicht dat dit ontwerp van het Duitse bedrijf Kaffeeform kan helpen. Check it out en laat ons weten wat je ervan vindt:

Neem jij al je eigen beker mee?