Wat heb jij nodig om elke dag de beste versie van jezelf te zijn en je doelen te behalen? Hieronder geeft Marlieke Broekmeulen je een aantal tips om het beste uit jouw jaar te halen. Een beetje laat? Nee! Je verdient het namelijk om élke dag de beste versie van jezelf te zijn. Want waarom zouden we onszelf gek laten maken en al die voornemens meteen op 1 januari uit moeten voeren? Waarom zou je dat van jezelf eisen na die hectische feestmaanden?

Een fris begin is heerlijk, maar dat hebben we toch eigenlijk elke dag? En hoe demotiverend is het om voor jezelf doelen op te stellen die gebaseerd zijn op dingen die je niet mag doen? Veel leuker is het toch om plannen te maken voor dingen die je leuk vindt? En als je lekker in je vel zit, komen die goede gewoontes veel eenvoudiger! Neem de aankomende weken de tijd om de volgende punten op je gemak te overdenken.

Start met plannen

Begin dit jaar eerst met het plannen van leuke dingen. Elk jaar is een cadeautje dus daar moeten we van genieten. Ga binnenkort een uurtje zitten en denk na over wat voor activiteiten je dit jaar wilt ondernemen. Dat kan varieren van het bijwonen van een concert van je favoriete band, het volgen van een cursus die al tijden op je wishlist staat of een festival waar je heel veel goeds over hebt gehoord. Het kan ook zoiets eenvoudigs zijn als meer boeken lezen, of recepten uitproberen.

Maak de afspraak met jezelf dat je die kleine en grote wensen écht gaat vervullen. Dit kan een beetje onwennig voelen, want we gunnen onszelf helaas niet altijd het beste en onze andere verplichtingen halen ons vaak in. Het uitvoeren van je plannen werkt het beste door alvast actie te ondernemen. Koop bijvoorbeeld vast de tickets voor het concert in de zomer, noteer data in je agenda, of houd Facebookevents in de gaten. Op die manier kun je een goede balans vinden tussen de dagelijkse beslommeringen en de extraatjes.  Nu je er op tijd bij bent, heb je meteen mooie plannen om naar toe te leven en kun je anderen hier enthousiast over maken.

Kijk terug op 2018

Wat vond je fijn gaan in het afgelopen jaar? Wat waren de momenten waarop je trots was op jezelf? Zijn er karaktereigenschappen van jezelf die je nog verder wilt ontwikkelen? Op welke momenten vergat je de tijd? En wat zijn je mooiste herinneringen aan 2018? Neem even de tijd om terug te kijken en om te bedenken wat je dit jaar wilt bereiken. En heb je ook een zwak voor notitieboekjes? Mooi! Dan kun je er eentje gebruiken om alle mooie doelen en momenten op te schrijven.

Werk aan de winkel!

Nu je jezelf hebt beloofd dit jaar leuke dingen te gaan ondernemen en je hebt teruggekeken op 2018, is het tijd om aan de slag te gaan! Het maken van een plan is hierbij essentieel. Kijk welke stappen er nodig zijn om jouw doelen te bereiken. Elk plan is opgedeeld uit ontelbaar veel kleine stapjes en acties. Dat is goed nieuws! Want dat betekent dat je elke dag kunt groeien om zo je doelen te behalen. Je hoeft niet alles in één dag te doen.  Dus wil je gaan trainen voor een (halve) marathon? Stel vast hoe vaak je hiervoor gaat oefenen en blok deze tijden in je agenda. Schrijf alles op: van het aanvragen van je startnummer tot aan het inslaan van pleisters. Op die manier krijg je overzicht en zul je je realiseren dat jij in huis hebt wat nodig is om dit te gaan doen!

Kies voor kwaliteit

Probeer dit jaar zo vaak mogelijk te kiezen voor spullen, relaties en tijdsbestedingen die bij jou passen. Durf te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. In plaats van uren in een groepsapp rond te dwalen, is het leuker om een half uur te bellen of om een korte wandeling te maken met elkaar.  Waarom zou je kiezen voor 30 kennissen als je een paar sterke vriendschappen kunt hebben met mensen die je echt kennen? Waarom zou je kiezen voor veel en goedkoop, in plaats van uniek en van goede kwaliteit?

Ontdek wat bij jou past. Het helpt om de aankomende maand kritisch door je huis te lopen en al je spullen kritisch te bekijken. Overbodige spullen kunnen prima naar de kringloop. Het is niet nodig om ál je meubels weg te doen en te gaan leven als een minimalist, maar je zult zien dat een opgeruimd huis ruimte in je hoofd maakt.  En dat heb je dit jaar nodig met al je plannen.

Ontdek je eigen stijl

Wat geldt voor de spullen in je huis geldt natuurlijk ook voor je kledingkast of misschien juíst wel voor je kledingkast. Want je kledingkast is een van de eerste dingen die je elke dag ziet en wie wil er nu begroet worden door chaos?

Het kan echter lastig zijn om kritisch naar kleding te kijken. Dat ene jurkje dat zo duur was, maar dat je eigenlijk nooit draagt, of die broek waarvan je hoopt dat je hem ooit weer past?  Alle kledingstukken die je nooit draagt, belemmeren het overzicht in je kast en hierdoor kun je niet zien welke exemplaren je al wél met veel liefde draagt. Het hebben van je eigen stijl is een pré bij een bewuste garderobe. Daarom hieronder wat extra tips om je unieke stijl te vinden.

★ Kies voor een capsule wardrobe
Het is heel belangrijk dat de basis van je kast goed is. Dat klinkt saai, maar dat hoeft het niet te zijn. Juist als je je eigen stijl door wilt laten vloeien is het goed om een basis te hebben zodat het geheel mooi in elkaar overloopt.  Persoonlijk vind ik niet dat je het aantal kledingstukken dat je hebt hoeft te tellen. Een capsule wardrobe moet een middel zijn om je te helpen en niet een doel op zich. Een basis garderobe met tijdloze items, die je moeiteloos mixt ‘n matcht is heel belangrijk.

★ Negeer trends
Eindeloos veel trends passeren de revue en door social media gaan trends nóg sneller dan voorheen. Wie baat hebben bij trends? Voornamelijk fast fashion ketens die op die manier heel veel kleding aan je kunnen slijten in een zo kort mogelijk tijdsbestek. Wie er geen baat bij heeft? Jij! Alhoewel het natuurlijk hartstikke leuk is om af en toe even iets opvallends en anders aan je garderobe toe te voegen, zijn er heel veel trends die wellicht niet per se bij je passen. De fast fashion ketens willen ons vertellen wie we zijn, terwijl wij allemaal uniek zijn. Jij bent geïnteresseerd in eerlijke mode en dat laat al zien dat je na durft te denken en dat je dus zeker niet in een hokje geplaatst kunt te worden.

Jouw unieke stijl uit zich in de dromen die je nastreeft, de muziek die je luistert en de boeken die je leest. Het laat zich ook zien in de gekke plaatsen die je wilt bezoeken of de manier waarop je de wereld ziet, maar het komt niet tot zijn recht in de nieuwste campagne van een prijsvechter. Pik er dus alleen trends uit die echt bij je passen. En onnodig om te zeggen: kies voor fair of tweedehands.  En als je eenmaal weet welke trends echt bij jou passen zul je zien dat je heel veel trends voorbij kunt t laten gaan zonder een traantje over te laten.

★ Wees ‘extra’
Je bent fan van basics, maar je wilt er niet altijd clean uitzien? Voeg je persoonlijk ‘extra’ toe. In de details vind je jouw persoonlijke stijl. Ben je een sportief type? Leg de nadruk op strakke vormen, minimalistische sieraden en bijvoorbeeld een opvallend paar sneakers. Voel je jezelf juist meer een romantisch type?  Laagjes en kant zijn key! Via  Pinterest kun je enorm veel inspiratie op doen om zo te zien met welke details je feeling hebt. Pinterest is ook ideaal om wishlists te maken voor items waar je nog even over na wilt denken. Je kunt dan even kijken wat je al in je kast hebt en welke accessoires er leuk bij matchen. Doe inspiratie op voor de beste versie van jezelf via Pinterest. Dit is ook meteen een perfect kanaal om je plannen, dromen op alle levensgebieden uit te stippelen.

Geniet en rock 2019.

Dit is een gastblog van Marlieke Broekmeulen van Wolf and Storm.
Wolf and Storm verkoopt unieke duurzame, vegan en biologische kleding en accessoires, die passen bij wat jij mooi en belangrijk vindt.