We schreven er al eerder over, maar het kan geen kwaad om The Great Green Wall weer eens onder de aandacht te brengen. In Afrika wordt hard gewerkt om een strook groen aan te leggen over de hele breedte van het continent om zo het oprukkende zand van de Sahara en de Sahel tegen te gaan. De ‘muur’ van bomen doorkruist 11 landen en moet zo’n 8.000 km lang worden.

Een brede strook van groen

Het initiatief werd in 2007 gelanceerd door de Afrikaanse Unie. Het plan was oorspronkelijk om een groene strook van 15 km breed aan te leggen over de hele breedte van Afrika. Het plan is sindsdien enigszins aangepast. Nu is het de bedoeling dat er rondom de Sahara een brede gordel van bomen en struiken wordt aangelegd om het agrarische land te beschermen tegen oprukkend zand en stof. En zo de oogst – en dus het voedsel – zeker te stellen voor miljoenen mensen.

Het vlaggenschip van Afrika

Hierdoor zijn meer landen betrokken geraakt bij de aanleg van de ‘groene muur’. Niet alleen de 11 landen ten zuiden van de Sahara, maar ook landen in Noord-Afrika, zoals Algerije, doen mee. De Afrikaanse Unie noemt het dan ook ‘het vlaggenschip van Afrika om bodemsegregatie, woestijnvorming en droogte tegen te gaan.’ Maar in de volksmond blijft het natuurlijk gewoon de Grote Groene Muur heten.

Grote ambities

De ambitie van het project is groot. Ze willen 100 miljoen hectare land herstellen en 20 miljoen mensen voorzien van voedselzekerheid. Er moeten 350.000 banen door ontstaan en bijdragen aan een CO2-reductie van 250 miljoen ton in 2030. En ze zijn goed onderweg. Inmiddels zijn grote delen van de Sahel groen en vruchtbaar en dat allemaal dankzij het harde werk van de lokale bevolking.

Een wereldwonder

Het gaat nog jaren duren voordat de muur af is, maar in Niger groeien al moestuintjes in de schaduw van bomen, zoals de boabab, de gao en de acacia. En ook in een land als Senegal staan inmiddels zo’n 11 miljoen bomen in de woestijn. Op deze manier wordt de verwoestijning van de Sahellanden tegen gegaan. Als de Great Green Wall ‘af’ is zal het een 8.000 kilometer lang wereldwonder zijn. We volgen het bij hetkanWEL natuurlijk op de voet.

Wat vind jij van dit bijzondere initiatief in Afrika? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.