Naar schatting zijn er zo’n 200.000 expats in Nederland. Voor die expats is het lang niet altijd even makkelijk om Nederlandse vrienden te maken. Tegen de tijd dat we volwassen zijn, hebben de meesten van ons namelijk al een vaste groep mensen om zich heen verzameld. Vrienden, die we kennen van school, de studie, sport of van ons werk. Heel veel tijd voor nieuwe vriendschappen lijken we niet in te ruimen.

In Amerika is dat heel anders. Het land is daar zo groot, dat een verhuizing (na je studie of voor een nieuwe baan) er vaak voor zorgt dat je duizenden kilometers verderop een hele nieuwe vriendenkring moet opbouwen. En daarin ben je niet de enige. Amerikanen staan daarom over het algemeen net wat meer open voor het leggen van nieuwe contacten en het aangaan van nieuwe vriendschappen op latere leeftijd.

Ook in Nederland wordt natuurlijk verhuisd, al is de afstand wel wat korter en de reis naar je oude vrienden dus wat meer behapbaar. Toch is het handig om in je nieuwe woonplaats vrienden te maken. Helemaal los van het feit dat 40% van de volwassen bevolking van ons land zich wel eens eenzaam voelt en dus ook wel wat nieuwe vrienden kunnen gebruiken. Maar hoe pak je dat aan, als volwassene? We hebben wat tips op een rij gezet…

1.Word lid van een club

En met club bedoelen we eigenlijk alles wat jouw interesse heeft en waar je dus gelijkgestemden tegenkomt. Schrijf je in bij een sportschool, ga naar yoga, doe een vegan kookworkshop, een fotografiecursus of neem schilderles.

2.Ga eens langs bij je buren

Zeker in grote steden hebben we vaak geen idee wie onze buren zijn, wat ze doen en wat hun interesses zijn. Zonde, want misschien zijn je buren net als jij wel filmfreak of fanatieke tuinder. Bel dus eens aan, nodig ze uit voor een kop koffie, ga naar buurtborrels en neem een kijkje bij inspreekavonden over jouw (nieuwe) buurt.

3.Spreek je netwerk aan

Geliefden en werk vinden via je netwerk is inmiddels gemeengoed, maar het koppelen van nieuwe vrienden voelt toch een beetje raar en onwennig. Toch kan het enorm goed werken om eens rond te vragen in je netwerk of iemand nog iemand kent, die in jouw nieuwe stad woont of -net als jij – ook heel erg van koken houdt (bijvoorbeeld). Misschien ontstaan er wel nieuwe vriendschappen met de zus van je vriendin, de nicht van je buurman of de collega van je lief.

4.Vriendschapsdaten

Net als een nieuwe liefde vinden, kan je ook voor het maken van nieuwe vrienden terecht op allerlei apps en sites. Zo kan je naar MeetUps, je inschrijven bij organisaties als Nieuwe Mensen Leren Kennen of Bumble of je kan samen bijvoorbeeld gaan trashdaten (samen het zwerfafval in jouw buurt opruimen). En als er niks van je gading bijzit, kan je natuurlijk je eigen Meetup aanmaken bijvoorbeeld. Dat deed de Amerikaanse Dale Pollekof, die na haar 70e naar de andere kant van Amerika verhuisde en het lastig vond nieuwe vrienden te maken. Lees haar verhaal in de New York Times.

5.Trek jezelf uit die comfortzone

Naar een buurtborrel gaan waar je niemand kent of met onbekende collega’s de kroeg in, is niet altijd even makkelijk. Toch is het slim om jezelf over die drempel te trekken en volmondig ‘ja’ te zeggen tegen al dit soort uitnodigingen. En als die uitnodigingen er niet zijn, kan je je collega’s natuurlijk zelf uitnodigen. Wees niet te bang voor afwijzing en ga gewoon het gesprek aan: wees geïnteresseerd in mensen.

Heb jij nog tips voor het sluiten van nieuwe vriendschappen? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.