Het dorp Kamikatsu ligt op het Japanse eiland Shikoku. Met minder dan 1700 inwoners is dit het kleinste dorp van het eiland, maar met grootse ambities. In 2020 wil het 100% zero waste zijn. En dat lijkt aardig te lukken, want vorig jaar haalde het dorp al meer dan 80%. Hoe doen ze dat?

Het zero waste-avontuur van Kamikatsu begon meer dan twintig jaar geleden. Het dorp had net voor heel veel geld een nieuwe verbrandingsoven voor het afval aangeschaft toen de centrale overheid besloot dat deze een te groot risico voor de volksgezondheid vormde. Dat had te maken met de uitstoot van schadelijke dioxine. Er moest dus een nieuwe oplossing voor het afval bedacht worden. Het liefst eentje, die niet al te veel geld zou kosten.

The Zero Waste Academy

De oplossing werd gezocht in het verkleinen van de afvalberg en zo ontstond The Zero Waste Academy onder leiding van Akira Sakano.  Het basisidee is simpel: het afval wordt gesorteerd en daarna zoveel mogelijk hergebruikt en gerecycled. Niks nieuws onder de zon zou je zeggen, want ook in Nederland brengen we ons papier, glas, plastic en bioafval naar verschillende containers. Toch gaat dit Japanse dorp net even een stapje verder.

Meer dan 45 categorieën

Zo bestaan er 45 verschillende hoofdcategorieën waarin het afval wordt opgedeeld. Die zijn vervolgens weer onderverdeeld in verschillende subcategorieën. Zo wordt ‘papier’ onderverdeeld in krant, karton, bekers, dozen, harde kokers en versnipperd papier. Op die manier is het afval makkelijker als nieuwe grondstof te gebruiken.

Zelf je afval sorteren

Sakano was één van de sprekers op het World Economic Forum in Davos en vertelde daar dat het niet makkelijk was om de bevolking enthousiast te krijgen voor dit plan. Ze moesten nu niet alleen zelf hun afval wassen en sorteren, maar het ook nog eens naar een centraal inzamelpunt brengen. Waarom deed de gemeente dat niet gewoon?

Betrokken bevolking

Toch kreeg de gemeente de bevolking uiteindelijk mee en nu verdwijnt nog maar 19% van het afval in een verbrandingsoven of op een vuilstortplaats. Een bijkomstig voordeel is bovendien, dat de gemeenschapszin van het dorp gegroeid is. Ze doen dit samen. En vooral ouderen (ongeveer de helft van het dorp) voelen zich weer nuttig en betrokken bij de maatschappij. Een win-win situatie dus.

Zou jij bereid zijn om op deze manier je afval te sorteren? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.