Wonen in een tiny house heeft grote voordelen. Het draagt bij aan een beter milieu, je hebt lagere woonlasten en meer vrije tijd, je verzamelt minder spullen en je staat meer in contact met de natuur. Een kant-en-klaar tiny house is al vanaf 40.000 euro te krijgen, maar dan? Want dat huisje moet natuurlijk wel op een stuk grond staan en dat blijkt nog niet zo makkelijk te realiseren. Marjolein Jonker van Marjolein in ’t Klein en Tiny House Nederland geeft tips.

1. Schrijf je in bij het tiny house register

Marjolein heeft deze week een register voor (aspirant) tiny house bewoners geopend. Als je je hier inschrijft, word je via de mail op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen in jouw regio. Denk daarbij aan tiny house projecten waarvoor je je kan inschrijven, maar ook aan grond dat vrijgemaakt wordt voor tiny houses of inspreekavonden. De administratiekosten voor de inschrijving zijn 10 euro per jaar.

2. Check de kaart op Tiny House Nederland

Op de site van Tiny House Nederland vind je een plattegrond waarop alle tiny house initiatieven in kaart gebracht zijn. Zo kan je in één oogopslag zien welke regio’s actiever zijn en welke wat minder. “Er gebeurt een hoop, maar voordat er concrete woonplekken zijn, ben je zo twee jaar verder,” zegt Marjolein. De vraag is op dit moment vele malen groter dan het aanbod.  “Het is nog niet de makkelijkste weg naar wonen, maar het gaat wel makkelijker worden. Woningcorporaties zijn geïnteresseerd en met de nieuwe Omgevingswet kunnen gemeenten afwijken van regels en zich meer richten op participatie.” Op dit moment zijn er zo’n 70 initiatiefgroepen, die samen met de gemeente een traject zijn ingegaan.

3. Doe de onlinecursus

Marjolein heeft een onlinecursus ontwikkeld waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je jouw tiny house kan realiseren en dus ook hoe je aan grond voor je tiny house moet komen. Bij de cursus horen ook 4 ‘live ontmoetingen’ per jaar waarbij je dieper op een thema ingaat en van gedachten kan wisselen met gelijkgestemden. Zo ga je beter voorbereid de gesprekken in met bijvoorbeeld gemeente of woningbouwverenigingen.

4. Sluit je aan bij een initiatiefgroep

Het werkt beter om als groep in gesprek te gaan met de gemeente over tiny house projecten dan in je eentje. Je kan zelf een initiatiefgroep starten of je kan kijken of je je kan aansluiten bij een bestaande groep. Als je zelf een groep start, is het belangrijk om ook na te denken over de rechtsvorm (een stichting of vereniging bijvoorbeeld) en een goed plan op papier te zetten. Als groep kan je niet alleen makkelijker aankloppen bij de gemeente, maar ook bij woningcorporaties. “Sommigen staan echt open voor tiny houses,” vertelt Marjolein. “Zo zijn ze in Roermond samen met bewoners om tafel gaan zitten en in Groningen willen ze bijvoorbeeld ook drie tiny houses bouwen.” Dit zijn dan natuurlijk wel huur huisjes.

5. Koop een bouwkavel

Je kan ook gewoon een bouwkavel kopen in jouw gemeente en daar een tiny house opzetten. Dat is alleen niet zo makkelijk als het lijkt, omdat het door jou te bouwen huis aan allerlei eisen moet voldoen. Zo zit er vaak niet alleen een maximale grootte aan het huis, maar ook een minimale. Daarnaast moet het huis voldoen aan welstandseisen, moet het inpassen in de wijk en mag het niet armoedig uitzien. Richard uit Roosendaal is het gelukt. Lees hier zijn verhaal en tips.

Ben jij bezig met een lap grond voor tiny houses? Laat ons je ervaringen weten door een reactie achter te laten.