Met dit gekke warme weer in februari kunnen we er niets aan doen dat we lentekriebels krijgen. Het idee dat je straks weer in de tuin, op het balkon of terras kunt zitten, is toch best een goed vooruitzicht. Als je dan ook nog op zoek bent naar een nieuwe tuinset, dan hebben we een aantal handige tips voor je.

Tuinmeubelen zijn er in alle soorten en maten. Van hout, bamboe, metaal, aluminium of plastic. En dan zijn er natuurlijk duurzame varianten en (een stuk) minder duurzame exemplaren. Het beste is natuurlijk eerst even op marktplaats speuren wat er te koop is. Wil je iets nieuws, wat is dan een goede keuze?

Hardhouten tuinmeubels

Tuinmeubels van hardhout (Europees of Tropisch) met een FSC keurmerk zijn veruit het duurzaamste alternatief. Ze gaan jarenlang mee, komen uit duurzaam beheerde bossen, zitten lekker en zien er mooi uit. Ook naaldhout met een keurmerk is een goede optie.

Door je tuinset in de winter af te dekken, of binnen te zetten, niet te laten drogen in de felle zon en regelmatig te behandelen met olie, verf of was, heb je er lang plezier van.

Ben je op zoek naar iets bijzonders voor in de tuin? Check dan de houten tuinmeubelen van Weltevree. Ze zijn natuurlijk volledig duurzaam en de collectie bestaat uit tafels, stoelen, picknicktafels, tafelbanken en een hele set voor op een terras of patio.

De EcoChair van Ecoforum vinden we ook een succes. Deze stoel is gemaakt van Scandinavisch dennenhout en touw. Je kunt hem in de zomer buiten zetten en in de winter binnen. Zo blijft hij mooi en heb je er altijd plezier van. Heb je hem even niet nodig, dan klap je hem in.

Rotan en bamboe

Ook rotan en bamboe zijn duurzame materialen. Rotan is een harde soort liaan, die groeit in tropische regenwouden. Bamboe is een grassoort. Beide groeien heel snel en hebben weinig water nodig hebben. De kap heeft weinig invloed op de natuur. Bamboe meubelen zijn mooi en sterk. Rotan is ook mooi, maar kan iets minder goed tegen slecht weer.

Kunststof meubelen

Kunststof tuinstoelen zijn heel sterk en zijn er in heel veel vrolijke kleuren. Ze zijn gemaakt van hard plastic, dat niet vergaat, maar wel kan slijten of kapot gaat. Is dat het geval, dan zijn ze helaas niet meer te repareren. Minder duurzaam, maar als je ze aan het einde van hun levensduur naar de milieustraat brengt, dan kunnen ze wel gerecycled worden. Ook weer tot een nieuwe tuinset.

Metaal

Aluminium is sterk en licht, maar de productie kost ontzettend veel energie. Ook de productie van staal vergt veel energie. Een voordeel is dat deze tuinmeubelen heel lang meegaan, als je ze goed onderhoudt. Gelakt staal roest alleen op plekken met krassen. Een lik verf helpt dat voorkomen. Je kunt de meubelen ook helemaal behandelen met (auto)wax. Zo houd je ze lang goed.

Hebben we nog iets gemist? Deel het dan met ons!