Er is steeds meer aandacht voor energie besparen en groene stroom. Dit draagt bij aan een beter milieu en het zorgt voor lagere energierekeningen. Vandaar dat veel huishoudens het energieverbruik proberen te verminderen. Vaak zie je dat men op het internet zoekt naar bespaartips of om tips vraagt aan naasten. Helaas zijn er een aantal fabels die al lange tijd rondgaan wat betreft energieverbruik. Door deze fabels loop je extra besparingen mis. Bekijk de 5 grootste fabels in dit artikel.

1. Een oplader in het stopcontact laten kan geen kwaad

Vaak worden opladers die niet aan een apparaat liggen, in het stopcontact gelaten omdat men denkt dat een oplader dan geen stroom verbruikt. Dit is echter een fabel. In de oplader zit een transformator die constant stroom verbruikt. Overigens verbruiken alle stekkers in het stopcontact stroom, ook als het apparaat niet aan staat. Dat heet sluipverbruik. Als het om één oplader gaat, is het verbruik niet heel groot. Een oplader die twee uur per dag in het contact zit kost op jaarbasis een paar centen aan elektriciteit. Als je rekening houdt met alle opladers in huis, kan dit bedrag wel oplopen. Wat misschien nog belangrijker is in dit geval: opladers die in het stopcontact blijven zitten, kunnen brandgevaar opleveren.

2. Spaarlampen hebben geen effect op je energierekening

De ouderwetse gloeilampen zijn in Nederland al sinds 2009 verboden. Toch vind je in de meeste huishoudens gemiddeld tien gloeilampen die nog in gebruik zijn. Het is echt aan te raden om over te stappen op zuinige verlichting. Daarmee bespaar je jaarlijks tot wel € 60,- aan energiekosten. Ledlampen zijn vrijwel altijd het zuinigst wat betreft elektriciteit.

3. Water koken met een waterkoker verbruikt het minste energie

Er zijn veel manieren om water te koken. Wat betreft het beste rendement, is de waterkoker toch echt de beste keuze. De reden hiervoor is dat de weerstand direct in contact komt met het water. Het is wel aan te raden om in één keer veel water op te warmen en bijvoorbeeld een thermoskan te gebruiken om het water lang warm te houden. Vaker kleine hoeveelheden water opwarmen zorgt voor meer energieverbruik, maar veel water verwarmen zonder dat je het gaat gebruiken is nog minder zuinig.

4. Je hebt een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen

Een vergunning is alleen nodig als je zonnepanelen op een monumentaal pand wilt plaatsen, of als het pand onderdeel is van een beschermd stads- of dorpsgezicht. In andere gevallen heb je dus geen vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Een ander voordeel is dat je de btw over de totale kosten van de zonnepanelen en de installatiekosten terug kan vragen aan de belastingdienst.

5. Eco-programma’s verbruiken meer dan snelle programma’s

Een sneller programma, voor zowel de wasmachine als de vaatwasser, is niet altijd voordeliger. Zo verbruikt een zuinig wasprogramma minder energie dan een sneller wasprogramma. Hoewel zuinig wassen langer duurt, ligt de temperatuur van het water minder hoog. Doordat de temperatuur van het water lager is, wordt er minder energie verbruikt.