Een groenere badkamer is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor het milieu en je energierekening. HetkanWEL zet zeven gemakkelijke tips voor je op een rij

1. Groen, groener, groenst in de badkamer

Jawel, planten in de badkamer staan niet alleen gezellig, ze zijn ook een waardevolle groene toevoeging. Ze helpen verontreinigde lucht te absorberen (altijd fijn als je in de stad woont en het liefst je badkamerraam open laat staan) en geven er verse zuurstof voor terug.

2. Een duurzaam toilet

Het doorspoelen van een toilet kost heel veel water. Wel 6 liter per keer, ondanks dat er op de meeste toiletten een knop zit voor kort of lang doorspoelen. Een grijswatersysteem voor je wc is veel duurzamer. Je kunt bijvoorbeeld doorspoelen met douchewater. Zo hergebruik je je eigen water. Ook een droogtoilet, dat zonder water of chemicaliën werkt, is een optie. Je kent ze misschien al van een caravan, of boot, maar ze zijn nu ook voor in huis verkrijgbaar en werken op elektriciteit.

Helemaal mooi is een regenwater toilet, waarmee je doortrekt met regenwater. Je moet er wel een regenwateropvangsysteem voor plaatsen en dat is vrij kostbaar. Voor de technische mensen onder ons, kun je zelf een systeem bouwen, dat je kunt gebruiken zonder pomp. Online is volop inspiratie te vinden.

Bij de meeste standaard leveranciers, zoals Badkamerdepot.be, zijn duurzame toiletten nog niet verkrijgbaar. Je kunt hiervoor het beste hiervoor naar een specialist.

3. Tegels en vloeren

Op de wand kun je tegenwoordig kiezen voor duurzame tegels. Tegels zijn per definitie een duurzame keuze, want ze zijn slijtvast, waterdicht en gaan jaren mee, maar het kan nog een stapje verder. Sommige producenten maken namelijk tegels volgens het cradle-to-cradle principe, onder goede arbeidsomstandigheden.

Op de vloer kun je ook kiezen voor tegels, maar bijvoorbeeld ook voor linoleum. Linoleum is een natuurproduct, zonder chemicaliën. Het is samengesteld uit lijnolie, geperst uit zaden van de vlasplant. Dit wordt vermengd met kurk of houtmeel, kalksteen en hars van pijnbomen en aangebracht op een rug van jute of canvas.

4. Gerecycled toiletpapier

Het grootste voordeel van gerecycled toiletpapier is dat er niet opnieuw bomen voor gekapt zijn. Overigens spoelen we in Nederland per dag 22.000 kilometer aan papier door het toilet. Maar ook hier kun je wat aan doen. Je kunt ervoor kiezen om een bidet te installeren. Daarmee was je jezelf met water, in plaats van dat je papier gebruikt. In veel zuidelijke landen is dit heel gewoon. Voor ons is het misschien even wennen, maar het is wel heel hygiënisch. Natuurlijk gebruik je dan wel weer iets meer water.

5. Korter douchen

Misschien wel één van de meest voor de hand liggende en tegelijkertijd meest effectieve tips: korter onder de douche staan. Met elke minuut dat je korter doucht, bespaar je ongeveer zeven liter water. Om het douchen extra duurzaam te maken en fijn te besparen op je energierekening is een waterbesparende douchekop een aanrader. Naast dat het niet eens zoveel anders voelt om met een waterbesparende douchekop te douchen, bespaar je hiermee maar liefst 900 emmers water per jaar.

6. Duurzame handdoeken en een wasbaar douchegordijn

Heeft jouw douche een gordijn? Dan kun je kiezen voor een wasbaar, katoenen exemplaar. Dan loop je niet het risico dat het vies en schimmelig wordt. Je was het gewoon regelmatig. Plastic varianten kun je overigens ook prima schoonmaken met een emmer met azijn en een sponsje.

Kan je plastic douchegordijn echt niet meer? Dan kun je het gebruiken bij het schilderen, onder het picknickkleed of onder je matje bij het kamperen (nadat je het schoongeboend hebt natuurlijk).

Met handdoeken van een biologische stof en met verf op plantbasis gemaakt zijn, kies je de groenste optie voor in de badkamer.

7. Kies voor herbruikbaar en natuurlijk

Je tandenborstel of scheermes kun je makkelijk opbergen in een glazen potje, make up verwijder je net zo makkelijk met een washandje als met wattenschijfjes en je kunt het gebruik van plastic in de badkamer heel goed minimaliseren door voor bijvoorbeeld verpakkingsvrije shampoo en zeep te kopen, of natuurlijk zelf te maken.

Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten!