‘Natuurrouw’, heb je daar weleens van gehoord? Het is het nare gevoel dat je krijgt als er bijvoorbeeld bomen gekapt worden of als je een vervuilde beek ziet. Ik hoorde het woord voor het eerst tijdens mijn gesprek met Iris Eva. Ze is de bewoner van het eerste DuurzaamWoonLab van Nederland. Iris: “Tegenover dat gevoel staat de powerboost die je krijgt als je zelf iets goeds doet voor de wereld.” Met die energie kreeg Iris voor elkaar wat niet veel mensen lukt: ze verduurzaamde haar huurhuis.

Zelf zonnepanelen plaatsen

Het avontuur begint met haar zonnepanelen: “Ik lobbyde al tijden bij mijn woningbouwcorporatie voor verduurzaming van mijn huis, maar er gebeurde niets. Toen ik contact opnam over het zelf plaatsen van zonnepanelen kreeg ik als reactie dat dat technisch niet kon.” Maar als Iris iets in haar hoofd heeft, laat ze dat niet meer los. Ze zocht verder en vond panelen die op gestapelde bouw konden én die ze mee kon nemen, mocht ze verhuizen.

Ken je (huur)rechten

“De woningbouwcorporatie gedoogde mijn zonnepanelen. Maar toen ik even later de nieuwe cv-ketel weigerde, omdat ik die tenslotte niet nodig had, kon dat niet. Meer dan 70% van mijn wooncomplex had ingestemd en dan moet de rest ook meewerken. Ik kende gelukkig mijn rechten en wist dat je zelf bepaalt wie je in je huis laat. De man met de cv-ketel kwam er dus niet in.”

Woningbouwcorporaties missen de boot

Inmiddels heeft Iris zonnepanelen, infra-roodpanelen voor verwarming, instant heaters voor warm water, kookt ze op inductie en heeft ze de meterkast uitgebreid. “Vloerverwarming was beter geweest, maar omdat ik de voorzieningen moet kunnen verwijderen en kunnen meenemen ging dit niet.” Dat is een gemiste kans voor de verhuurder, vindt ze: “Woningbouwcorporaties verduurzamen nu vooral nieuwbouw, terwijl bestaande bouw uiteindelijk ook moet. Je kunt daar beter nu in investeren en daarvan leren, want die kosten komen sowieso.”

Primeur: het DuurzaamWoonLab

De verhuurder benoemde het huis uiteindelijk tot DuurzaamWoonLab. “Dat houdt in, dat het een experimenteerruimte is op het gebied van verduurzaming. Ik laat andere bewoners zien wat er kan, die zijn daar erg in geïnteresseerd. De corporatie wil dat er straks vijf van dit soort huizen zijn. Momenteel zijn we hierover in gesprek.” Lachend: “Het duurt alleen wel wat lang voor het concreet wordt. Andere huurders zijn via hun woningbouwcorporaties met soortgelijke initiatieven bezig. We hadden zo’n voorsprong, zou het niet zonde zijn als mijn corporatie straks alsnog de primeur niet heeft?”

huurhuis

Doe ook wat je kan

Iris is een idealist: “Ik vind dat je moet doen wat je kan.” Daarom geeft ze advies over het verduurzamen van huizen en brengt ze welwillende partijen met elkaar in contact. Dat doet ze onder de naam Jidwik: Ja, ik doe wat ik kan. Wil je ook doen wat je kan? Iris geeft tips:

  1. Word lid van de Woonbond. Een woningcorporatie is minder machtig dan je denkt. Je hebt als huurder veel rechten, dus leer ze kennen.
  2. Installeer een energie-app. Als je ziet hoeveel je verbruikt is het makkelijker om dit te verminderen.
  3. Wil je zelf aan de slag met innovatieve producten? Kijk dan eens op de website van Thuisbaas.
  4. Eigenlijk wil je niet je huis verwarmen, maar jezelf. Investeer dus in thermo-ondergoed, warme dekens en sloffen. Je verwarming kan zo een graad lager!
  5. Wil je op inductie koken? Hou rekening met het vermogen van de groepen in je meterkast. Als deze niet groot genoeg zijn, vraag dan of je woningcorporatie ze kan aanpassen.

Heb je vragen voor Iris Eva? Neem dan contact met haar op via haar Facebookpagina Jidwik. Heb je zelf nog tips om je huurhuis te verduurzamen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Foto’s: Carel Schutte