Het is Global Recycling Day vandaag. Deze dag werd in 2018 in het leven geroepen om het belang van recycling onder de aandacht te brengen. Papier, glas, plastic, batterijen: het kan allemaal grotendeels opnieuw worden gebruikt. Dat bespaart kostbare grondstoffen en is beter voor het milieu. Maar hoe zit het met het recyclen van textiel?

We dragen een kledingstuk gemiddeld 7 keer voordat we ‘m afschrijven en bij het vuil gooien. Per persoon gooien we jaarlijks 12 tot 14 kilo aan textiel weg. We schreven al eerder dat 58 miljoen kilo daarvan gewoon bij het huisvuil beland en dus wordt verbrand. Op dit moment komt globaal nog maar 1% van de gedragen textiel terug in nieuw textiel. En dat is doodzonde, want de textielindustrie is één van de meest vervuilende ter wereld. Het hergebruiken van materialen en grondstoffen door recycling, is dus geen overbodige luxe.

Koop tweedehands

Het beste voor het klimaat is natuurlijk om zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen (dan hoef je ook minder weg te gooien). In een staatje van Milieu Centraal is mooi te zien hoeveel CO2 uitstoot je bespaart door minder kleding te kopen. Bij 2 nieuwe kledingstukken minder, bespaar je 40 kilo CO2 uitstoot. Koop je helemaal geen nieuwe kleren meer, maar alleen nog maar tweedehands, dan bespaar je al gauw 300 kilo CO2 uitstoot. Als je wel nieuwe kleding wil kopen, koop dan iets dat echt bij jou past, tijdloos is en van goede kwaliteit, zodat het lang meegaat.

textiel

Bron: Milieu Centraal

Geef weg, ruil, verkoop of upcycle

Ondanks onze goede voornemens komt het natuurlijk toch voor dat we onze kleding zat zijn of niet meer passen. Doneer je kleding dan aan de kringloopwinkel of het Leger des Heils. Verkoop het aan vintagewinkels bij jou in de buurt, online via united wardrobe of the next closet  of op een vlooienmarkt. Of ruil het met vrienden of via een georganiseerd kledingruil event, zoals CHANGEZ #2 op 6 april in Blue City, Rotterdam.

Je kan ook je creativiteit loslaten op je ‘oude kleding’ en het gebruiken als basis voor een nieuw kledingstuk of bijvoorbeeld een tas.  Als je geen inspiratie hebt, doet een uurtje surfen op Pinterest altijd wonderen. En als je zelf niet zo creatief bent, zijn er altijd wel ateliers te vinden, die je oude kleding graag aannemen om er iets nieuws van te maken.

Gooi het in een kledingcontainer

Het komt natuurlijk ook voor dat je kleding, beddengoed of handdoeken te versleten zijn om nog een keer te gebruiken. Gooi ze dan in de kledingbakken, die je op verschillende plekken in jouw gemeente vindt (bijvoorbeeld bij winkelcentra of in de milieustraat). Deze kledingbakken zijn van organisaties als het Leger des Heils  en Sympany. Die laatste organisatie heeft vorig jaar alleen al maar liefst 22.283.407 kilo textiel opgehaald. Dat is ongeveer 12% van wat er in heel Nederland wordt ingezameld. Om maar even een idee te geven van de hoeveelheden afgedankte kleding waar we jaarlijks mee te maken hebben.

Het textiel uit de containers wordt allereerst gesorteerd. Alles wat versleten is, wordt gerecycled. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt als isolatiemateriaal, verwerkt in vloerbedekking of gebruikt als vulling voor autostoelen. Oud textiel kan ook steeds vaker gebruikt worden om nieuw textiel en dus ook nieuwe kleding of accessoires van te maken. Vooral recycling of circulariteit lijkt dan ook de toekomst te hebben.

De kleding die nog goed is, wordt verkocht in Europa en Afrika. Van het geld ondersteunen ze projecten in Afrika en India. Maar steeds meer Afrikaanse landen leggen de import van de grote stroom tweedehands kleding uit het westen aan banden. Dit komt, omdat onze goedkope afdankertjes de lokale economie verstoren. Bovendien is de berg ingezamelde kleding die we over de schutting gooien zo groot, dat er niet tegenop te dragen is. Het lijkt er dus op dat we het probleem van onze berg textielafval letterlijk verschepen.

“Er wordt meer kleding ingeleverd dan ooit en de kwaliteit holt achteruit,” zegt ook Simon Smedinga, operationeel directeur van ReShare van het Leger des Heils. Hij zag de stapel textielafval de afgelopen tien jaar verdubbelen. Smedinga maakt zich dan ook zorgen over de toekomst van textielinzameling, zo is te lezen op de site van Duurzaam Nieuws. Voor goed draagbare tweedehands kleding is nog wel een toekomst, maar de ‘vodden’ die het gevolg zijn van goedkope ‘fast fashion’ zijn echt een probleem. Misschien dat recycling hier nog uitkomst kan bieden.

Lever in bij een duurzaam kledingmerk

Er zijn steeds meer duurzame kledingmerken, die gebruik maken van ‘oude’ materialen. Deze merken staan dan ook vaak te springen om jouw kledingstukken. Denk bijvoorbeeld aan MUD Jeans: dit merk maakt hun spijkerbroeken zoveel mogelijk van gerecyclede denim. Daarom krijg je ook 10 euro korting op een nieuwe jeans als je hier je oude, versleten spijkerbroek inlevert. Ook bij een merk als Loop.alife, dat nieuwe truien maakt van oude truien, kan je je gedragen truien weer inleveren als je ze zat bent.

Heb jij nog tips voor het recyclen van oude kleding en textiel? Laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten.