Met een pelletkachel kun je je hele huis verwarmen zonder gas te gebruiken. Maar is het wel duurzaam om houtkorrels te verbranden? We zochten het voor je uit. 

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn kleine samengeperste houtkorrels. Ze worden gemaakt uit restafval, zoals snoeihout of zaagsel. Een houtzagerij verwerkt bijvoorbeeld ontschorste naaldbomen tot planken en balken. Bij het zagen komt zaagsel vrij. Als dat zaagsel wordt opgezogen en gedroogd, kan het vervolgens geperst worden tot houtpellets. Bruine houtpellets zijn dan het resultaat.

Hoe werkt een pelletkachel?

De houtpellets kun je verbranden in een pelletkachel. Bovenin de pelletkachel zit een reservoir. Daar stop je de houtpellets in. Vanuit het reservoir gaan ze naar het branderbakje. In de verbrander zorgt een elektronische ontsteking ervoor dat de pellets ontbranden. Een ventilator zorgt voor verse lucht, de afvoer naar buiten en de toevoer van warme lucht in de ruimte. De kachel heeft een gesloten systeem, waardoor er geen roet en as in de kamer komt en er blijft bijna geen as over.

Pelletkachel als sfeerverwarming of hoofdverwarming

Je kunt een pelletkachel gebruiken om een kamer te verwarmen, of je hele huis. Als je een pelletkachel wilt voor de sfeer, dan is het een duurzamer alternatief voor een open haard of houtkachel. Open haarden en houtkachels geven veel fijnstof af. Een pelletkachel zorgt voor minder luchtvervuiling.

Je kunt de pelletkachel ook gebruiken om je hele huis mee te verwarmen. Je kunt dan kiezen voor een buizensysteem, die warme lucht in de kamers blazen, of je sluit de pelletkachel aan op radiatoren of vloerverwarming. De kachel verwarmt het water niet.

Is een pelletkachel duurzaam?

De vraag of een pelletkachel duurzaam is, is moeilijk te beantwoorden. De meningen over het verbranden van hout zijn verdeeld. Sommige experts vinden van wel, anderen van niet en de mensen die er tussenin zitten, geven aan dat het soort pellets en de omstandigheden van belang zijn.

Fijnstof

Als je de kachel elke dag gebruikt, dan stoot je meer fijnstof uit dan als je verwarmt op gas of stroom. Vooral als het windstil of mistig weer is. Buiten de bebouwde kom is dat niet zo’n probleem, maar als je dicht op je buren woont, kan het overlast veroorzaken.

Duurzaam beheerde bossen

Pellets van zaagselafval van hout uit verantwoord beheerde bossen, is redelijk duurzaam. In een verantwoord beheer bos wordt net zo veel gekapt, als dat er aangroeit. Dat klinkt mooier dan het is, want het is heel moeilijk om te controleren. Daarnaast loop je met dit soort productiebossen de kans dat de biodiversiteit er onder leidt.

Er komt CO2 bij vrij

Voorstanders zeggen dat de CO2 die vrijkomt bij het verbranden van hout, wordt geneutraliseerd door de ‘nieuwe’ bomen in het bos. Het duurt alleen wel 10 jaar voordat een boom groot genoeg is om genoeg CO2 op te nemen. Daarnaast is er niet voldoende verantwoord hout beschikbaar.

De kosten voor een pelletkachel

De aanschaf van een kachel is een behoorlijke investering. Een kachel om een kamer mee te verwarmen kost 2.000 euro en voor de aanleg van een rookkanaal ben je ongeveer hetzelfde bedrag kwijt (bron Milieu centraal). Voor een kachel om je hele huis mee te verwarmen betaal je 3.000 euro en voor het rookkanaal, het buffervat en de installatie ook 3.000 euro kwijt. Je kunt wel subsidie aanvragen op beide varianten.

Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag of een pelletkachel duurzaam is. Wat vind jij?

Photo by Kinga Longa