Het is leuk, best wel makkelijk én goed voor het milieu, dus als je nog niks op de planning hebt staan: ga eens zelf zeep maken! Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten die je lekker vindt ruiken, maar stap één is het maken van een goede zeep. Hoe? Nou, zo:

Door zelf zeep te maken, weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen in jouw zeep zitten. In veel zepen die je kant en klaar kunt kopen, zit SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Dit is een agressieve reiniger die de natuurlijke beschermlaag van de huid aan kan tasten. Dat wil je natuurlijk liever niet.

Je kunt zeep op verschillende manieren maken: helemaal zelf of met een zeepbasis en cold process of hot process. Als je het helemaal zelf maakt, moet je aan de slag met natriumhydroxide (NaOH). Dat is een ingewikkeld werkje, omdat er een chemische reactie moet ontstaan. Als je werkt met een zeepbasis, hoef je alleen nog een aantal ingrediënten toe te voegen. Als je voor cold process kiest, moet je wel een klein beetje geduld hebben. De zeep is dan na 6 tot 8 weken uitharden pas klaar voor gebruik. Bij hot process kun je na een paar uur al genieten van jouw eigen gemaakte zeep.

Helemaal zelf maken

Ga je voor de iets moeilijkere variant? Dat is een leuke uitdaging, maar je moet wel goed weten wat je doet. Je moet namelijk natronloog maken. Dat is natriumhydroxide gemengd met water. Natriumhydroxide is te koop als gootsteenontstopper. Dat klinkt alles behalve natuurlijk, maar natriumhydroxide is geen gootsteenontstopper, het wordt er alleen van gemaakt. Als je helemaal zelf zeep maakt, is natriumhydroxide na het rijpingsproces van 6 weken verdwenen uit de zeep en blijven alleen de oliën en vetten over. In dit recept staat duidelijk beschreven hoe je natronloog maakt.

Zeep maken met een zeepbasis

Je kunt ook zeep maken met behulp van een zeepbasis. Het proces met natriumhydroxide is dan al gebeurd. Als je googelt op ‘zeepbasis’ vind je verschillende websites waar je terecht kunt voor een goede zeepbasis. Wat heb je nodig?

Een zeepbasis
150 gram olijfolie
200 gram kokosolie
Eventueel: etherische olie of parfumolie
Eventueel: kleurstof
Eventueel: koffie of suiker (voor een scrub-effect)

Zo ga je te werk:

1. Snijd de zeepbasis in kleine stukjes of rasp het.
2. Gooi het in een pannetje en verwarm het op laag vuur. Zorg ervoor dat het niet kookt. Je kunt het ook au bain-marie verwarmen.
3. Voeg de olijfolie en kokosolie toe en laat het geheel warm worden
4. Je kunt naar keuze nog een klein beetje etherische olie of een kleurstof toevoegen. Gemalen koffie en suiker geven een scrub-effect.
5. Giet het geheel in een mal en laat het voor 4-6 uur afkoelen en hard worden
6. Is de zeep hard genoeg? Dan ben je klaar!

Je kunt gemakkelijk zelf variëren met verschillende soorten oliën en vetten. Als extra kun je ook nog denken aan bijvoorbeeld rozenblaadjes. Het ruikt heerlijk én het ziet er leuk uit!

Heb je de smaak te pakken? Maak dan ook eens zelf shampoo of een natuurlijk gezichtsmasker.