In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg begint deze maand een proef waarbij een appartementencomplex verwarmd wordt met 100% waterstof. Rozenburg is de eerste plaats in Nederland waar dat gebeurt. In hoeverre is waterstof een goede oplossing om Nederland straks van het gas af te krijgen?

Gasleidingen

Het lijkt voordehand liggend: waterstof als alternatief voor gas. De benodigde infrastructuur ligt er al en uit onderzoek van Kiwa blijkt dat het huidige aardgasnetwerk met een paar kleine aanpassingen prima gebruikt kan worden voor waterstof. Er moet wel een nieuwe Cv-ketel geïnstalleerd worden, omdat waterstof een andere brander nodig heeft. Ook moet de gasmeter worden vervangen, maar dat is het dan. Voordeel van waterstof is dat het, net als aardgas, opgeslagen kan worden. En bij de verbranding van waterstofgas komt geen CO2 vrij, zoals dat bij aardgas wel het geval is.

Oude woningen

Waterstof lijkt dan ook een goed alternatief te zijn voor met name hele oude huizen. Die zijn slecht te isoleren en dus minder geschikt voor een warmtepomp. Of ze staan in een dunbevolkt gebied en zijn daardoor niet geschikt voor een warmtenet. “Het is heel duur om dat soort huizen met een warmtepomp te verwarmen, een warmtenet is er niet en het isoleren van historische gebouwen kan veel gedoe zijn. In die gevallen kan overgaan op waterstof aantrekkelijk zijn, vooral als de infrastructuur er toch al is,” zei Ad Van Wijk, hoogleraar toekomstige energiesystemen, afgelopen zomer al tegen de NOS.

Proef

Er is tot nu toe nog geen grootschalige ervaring opgedaan met waterstof. Er wordt in het concept klimaatakkoord dan ook gezegd dat verder onderzoek en innovatie nodig is. In Rozenburg worden dit voorjaar dus de eerste woningen verwarmd met 100% waterstof. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat woningen in Nederland met Hr-ketels op pure waterstof worden verwarmd.

De kosten

Waterstof is natuurlijk niet gratis.  Het moet geproduceerd worden. Dat kan met behulp van elektrolyse: dit splitst water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke CO2-uitstoot op, maar er is wel veel elektriciteit voor nodig. In Rozenburg zijn ze begin dit jaar begonnen met het lokaal produceren van waterstof uit groene stroom. Dit wordt vervolgens naar de appartementen getransporteerd. Of dit goedkoper is dan aardgas weten we dus nog niet.

Veiligheid

Dan rest er nog de vraag over de veiligheid van waterstof. Als er een gaslek is, ruik je dat, maar bij waterstof is dat niet het geval. Je zou er natuurlijk een geurtje aan kunnen toevoegen. Bij waterstof is er in ieder geval geen kans meer op koolmonoxidevergiftiging. Verder legde hoogleraar Ad van Wijk bij de NOS uit dat de kans op een explosie in je huis in geval van lekkage relatief klein is bij waterstof. Dit komt omdat het gas zo snel opstijgt.

Wat denk jij? Is waterstof een goed alternatief voor aardgas om ons huis te verwarmen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.