Het is niet nieuw dat een merk (een deel) van de inkomsten doneert aan een goed doel, maar het kledingmerk Tentree pakt het nét even anders aan. Het bedrijf plant tien bomen per gekocht item. Het uiteindelijke doel? 1 miljard nieuwe bomen in 2030. 

Volgens het merk is het planten van bomen momenteel één van de belangrijkste milieumissies, onder meer omdat het ecosystemen en dieren in het wild beschermt. Door tien bomen te planten voor elk verkocht item, heeft dit item een impact die de levensduur van een t-shirt ver overstijgt, vertelt Derrick Emsley, CEO en mede-oprichter van Tentree aan Green Matters. Het bedrijf heeft nu al meer dan 25 miljoen bomen geplant, maar daar komen in de toekomst nog zeker 975 miljoen bomen bij.

Volgens Emsley vormt het planten van bomen de kern van het bedrijf. De oprichters wilden heel graag een positieve impact hebben op de wereld en hebben om die reden Tentree opgericht, en dus niet omdat zij per se een kledingmerk wilden beginnen.

Jij bepaalt waar de boom wordt geplant

Om ervoor te zorgen dat klanten zelf ook investeren in het planten van bomen, mag de koper zelf bepalen waar zijn of haar tien bomen geplant moeten worden. Als je een item afrekent, krijg je een speciale boomcode meegestuurd. Aan de hand van die code kun jij een keuze maken uit: Madagaskar, Senegal, Haïti, Nepal, Cambodja, Indonesië, de Verenigde Staten of Canada. Via het Instagram-account @treeplanters vind je meer informatie over de mensen die jouw bomen planten.

De kleding

Tentree werkt met natuurlijke en gerecyclede materialen, zoals kokosnootschalen en kurk. De kleding wordt gemaakt van onder andere hennep en biologisch katoen. Voor het verven van de kleding worden natuurlijke en plantaardige kleurstoffen gebruikt. Het bedrijf werkt momenteel nog aan het verbeteren van bepaalde zaken in de fabrieken, zoals textielverspilling, recyclingprogramma’s en zonne-energie.

CO2-uitstoot neutraliseren

Het doel van Tentree past goed bij het streven van Dr. Thomas Crowther van de Technische Universiteit (ETH) in Zürich, Zwitserland. Crowther stelt dat we 1,2 biljoen bomen moeten planten, zodat we de CO2-uitstoot van de afgelopen tien jaar kunnen neutraliseren.

Waar zou jij jouw tien bomen willen planten?