Niet zo heel lang geleden hoorde ik het voor het eerst uit de mond van een dertiger. “Ik heb een paar vriendinnen, die geen kinderen willen vanwege het klimaat,” zei ze. En hoewel ik zelf, veertiger, genoeg vrienden heb die geen kinderen hebben, was het klimaat daar eigenlijk -voor zover ik weet – nooit de reden voor. Toch weet ik dat het krijgen van kinderen niet het meest duurzame is wat je voor deze planeet kan doen.

Slecht voor het milieu

Vorig jaar zei Arjen Lubach het al in een Volkskrant interview: kinderen krijgen is het slechtste wat je kan doen voor het milieu. Of, in zijn eigen bewoordingen: “Verder eet ik geen vlees en heb ik geen kinderen verwekt. Met dat laatste punt win ik al van iedereen die wel kinderen heeft. Niet dat het een wedstrijd is, maar het is wel zo. Ik draag minder bij aan de vervuiling van de aarde dan de extreemste zelfvoorzienende geitenwollen vegan mét kind.”

Verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot van je kind

De factcheckers van de Volkskrant gaven Arjen gelijk, maar Henri Bontenbal, energie-expert bij Stedin, zet in zijn column voor RTL Nieuws vraagtekens bij het onderzoek waarop de factcheckers zich baseren. Hierin wordt namelijk beweerd dat ouders voor de helft verantwoordelijk zijn voor de CO2 uitstoot van hun kinderen en zelfs ook nog voor 1/4 voor die van hun kleinkinderen, een 1/8 voor die van hun achterkleinkinderen en zo verder. De vraag is dan natuurlijk: in hoeverre ben je zelf nog verantwoordelijk voor je uitstoot? En bovendien: je kan die uitstoot wel degelijk verlagen met de persoonlijke keuzes die je maakt. Minder vlees eten, niet meer vliegen, de auto de deur uit, je huis isoleren, geen fast fashion meer kopen etc. etc.

De klimaatvoetafdruk van een westers kind

Toch las ik vorig jaar vol interesse een artikel in OneWorld waarin de schrijfster -zwanger en al- worstelde met het milieu dilemma van kinderen. “Mag ik als westerse vrouw, met westerse klimaatvoetafdruk, een tweede kind?” vroeg ze zich af. Vooral omdat een westerse baby een dubbel zo grote klimaatvoetafdruk heeft als een kind in Sub-Sahara Afrika. Of anders gezegd: de gemiddelde Nederlander heeft een CO2-uitstoot van 12 ton. Dat is net zoveel als 198 Somaliërs uitstoten.

Tuurlijk: de Nederlandse vrouw krijgt gemiddeld ‘maar’ 1.7 kinderen en de bevolking in het Westen blijft al jaren zo’n beetje gelijk. Terwijl er juist voorspeld wordt, dat de bevolking van Afrika tot het jaar 2100 van 1.3 miljard naar 4 miljard zal groeien. Maar, zoals Emma Meelker terecht schrijft in OneWorld: “De wereldwijde klimaatverandering is maar moeilijk aan al die Afrikaanse baby’s te wijten en des te makkelijker aan die van mij.” Zo eet een Nigeriaan gemiddeld 10 gram dierlijke eiwitten per dag, terwijl een Nederlander 74 gram eet. En de 195 miljoen Nigerianen nemen samen maar 4 miljoen keer per jaar het vliegtuig, terwijl Nederlanders dat maar liefst 37 miljoen keer doen.

Geboortestakers

Ook Nieuwsuur kwam vorige week met het verhaal dat sommige vrouwen geen kinderen op de wereld willen zetten vanwege de klimaatverandering. Zo ging de Britse Blythe Pepino op geboortestaking, omdat ze bang is dat de beschaving instort vanwege de klimaatverandering. “Ik ben doodsbang voor mezelf, dus zeker voor de kinderen die ik zou krijgen,” zegt ze hierover. Ze wil met de klimaatverandering voor ogen geen gezin stichten. En ze is niet de enige, want inmiddels hebben 200 vrouwen zich aangesloten bij haar ‘birth strike’.

Ook in Nederland zijn geboortestakers. Zo vertelt de Nederlandse blogger Lindsey in Nieuwsuur, dat ze geen kinderen wil, omdat ze haar kind een goede toekomst wil bieden en dat nu niet kan garanderen. Bovendien is een extra kind ook weer extra vervuiling, het dilemma waar ook de zwangere schrijfster van het OneWorld artikel mee worstelde. “Ik weet niet of ik daaraan bij wil dragen. Ik ben bang dat de aarde niet meer zo leefbaar is als wij het nu kennen.”

Wat vind jij van de overweging om geen kinderen op de wereld te zetten vanwege de zorgen rondom klimaatverandering? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.