We willen misschien wel gasloos wonen, maar voorlopig is dat voor de meeste mensen best ingewikkeld. Als je nu in actie wilt komen, kun je er voor kiezen om alvast minder gas te gebruiken. We leggen je uit hoe.

Duurzaam en comfortabel met een lage gasrekening

Er is op dit moment veel aandacht voor verduurzaming. Misschien komt dat wel doordat we de veranderingen in het klimaat zelf in onze directe omgeving merken. Of misschien is de gestegen rekening voor gas en elektra wel een drijfveer om te verduurzamen. Hoe dan ook, wat de beweegreden ook is, het voornaamste is dat we meer en meer stappen nemen om onze negatieve impact op het milieu te verkleinen. Zonder in te leveren op comfort.

Gasloos leven

Gasloos leven is een belangrijk thema in de verduurzaming; je hoeft maar naar het (jeugd)Journaal te kijken en het komt voorbij. En ja, als je in Groningen woont, moet dat liever vandaag dan morgen gebeuren. Voor nieuwbouw en een groot deel van de recent opgeleverde woningen is het goed mogelijk om de aansluiting met het aardgasnet achterwege te laten. De vraag is echter of het wel zo wijs is om meteen de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Er zijn nog een aantal stappen die je eerst kunt nemen.

Verlaag de vraag naar energie

De eenvoudigste eerste stap is het verlagen van de vraag naar energie. Dit klinkt ingewikkeld, maar het kan erg eenvoudig zijn: Zorg dat je minder gas verbruikt. Alleen al de thermostaat een graad lager zetten, draagt daar al aan bij.

1. Isoleer

Met afstand de beste manier om ervoor te zorgen dat je minder gas gaat verbruiken is door je woning te isoleren. Eenvoudige maatregelen zoals het toepassen van goede tochtstrippen (dus niet de el-cheapo variant van de bouwmarkt) leveren een aanzienlijke besparing op én verbeteren het comfort van de woning aanzienlijk. Geen tocht meer.
En over tocht gesproken, hou de deuren goed gesloten. Dat voorkomt dat je de hal of de vliering lekker warm stookt, waar normaliter weinig bedrijvigheid is. Daar mag het best een graadje kouder zijn, toch?

Zijn de spouwmuren geïsoleerd? Is de kruipruimte geïsoleerd? Het dak? Dit zijn al wat ingrijpender maatregelen, die dan wel weer van grote invloed zijn op het warmteverlies van de woning. Daardoor bespaar je behoorlijk op je gasverbruik.

Isolatiefolie achter de radiatoren plaatsen zorgt ervoor dat de warmte van de radiatoren in de woning komt in plaats dat je de muur direct achter de radiator lekker op temperatuur houdt. Kleine moeite.

2. Bewust verwarmen

Zet alleen de verwarming open in de kamers waar je lang blijft in plaats van elke ruimte op te warmen.
Overweeg een thermostaat te (laten) installeren waarmee je dag- of weekprogramma’s kunt instellen zodat de verwarming pas aanslaat kort voordat je opstaat of thuiskomt. Of kijk eens naar de slimme thermostaten zoals Nest en Toon, waarmee je op afstand de verwarming kunt in- en uitschakelen. Je kunt ook denken aan een radiator venilator. Door je verwarming (radiator) stroomt warm water. Met dit warme water verwarmt de radiator de lucht. De ventilator versnelt dit proces.

3. Ventileer

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar wanneer je alle kieren in je huis potdicht maakt, loop je het risico in een vissenkom te wonen. Zorg ervoor dat je voldoende ventileert. Wanneer je mechanische ventilatie in huis hebt, overweeg deze te (laten) vervangen door een CO2-gestuurde versie. Op die wijze gaat hij alleen draaien wanneer er teveel CO2 in de woning aanwezig is. En als je toch bezig bent, plaats dan op strategische plekken een Koolmonoxidemelder.

Ga je met deze stappen van het gas af? Nee! Maar je kan er wel voor zorgen dat je minder gas verbruikt terwijl je toch lekker warm en fris blijft wonen. En tegelijkertijd hoef je minder per maand aan je gasleverancier te betalen. Mooi toch? Volgende keer meer over de (lange) weg naar gasloos.

Bron: www.larsboelen.nl