Poep, kak, stront of gewoon heel keurig: ontlasting. We gaan er niet omheen draaien: het is vandaag Nationale Poepdag en dus tijd voor een smerig praatje. Want waarom spoelen we onze shit dagelijks door de wc zo het riool in? Als we de landbouwkringloop echt willen sluiten, moeten we mest maken van onze eigen poep en plas. Dat zei de Wageningse hoogleraar Han Wiskerke vorige maand in De Gelderlander. “Er gaan nu waardevolle voedingsstoffen verloren.”

Lagere huur in ruil voor poep

Dat is trouwens geen nieuw idee. De in 2017 overleden milieuactivist Sietz Leeflang zei in een interview met dagblad Trouw in 2011 al dat de organische kringloop gesloten moet worden. Het interview staat vol met voorbeelden uit Azië waar in de 19e eeuw al volop menselijke poep werd ingezameld. Zo kon je in Japan een lagere huur bedingen als je je ontlasting inleverde. En stonden er op het Chinese platteland bordjes langs de kant met het verzoek daar je behoefte te doen. Ook in Europa haalden ze menselijke stront op als grondstof voor compost, al gebeurde dat op kleinere schaal.

Poep heeft economische waarde

Met de komst van kunstmest, verdween de biologische menselijke mest grotendeels. Jammer volgens Leeflang, want het is een prima manier om de kringloop sluitend te maken. Bovendien heeft het gebruik van menselijke poep in combinatie met gewasresten in China bewezen dat je op deze manier met biologische landbouw heel goed vele monden kan voeden. En dat is met de stijgende wereldbevolking geen overbodige luxe. “Ga ze weer inzamelen!” bepleitte Leeflang in 2011 dus al. “En beloon mensen ervoor, want het heeft economische waarde.”

Gedroogde mestkorrels van mensenpoep

In de Ghanese hoofdstad Accra wordt menselijke poep en plas al verzameld, weet Wiskerke in De Gelderlander te vertellen. Omdat er geen goed functionerende riolering is, wordt het opgevangen in septic tanks en latrines. “Het wordt gecomposteerd, gedroogd en dan worden er mestkorrels van gemaakt.” Op die manier maken we gebruik van de waardevolle stoffen in onze ontlasting. Bovendien hoeft er minder kunstmest gemaakt te worden, waarmee we ook weer fossiele brandstof uitsparen. Win-win.

Nederlandse experimenten

Ook in Nederland wordt al voorzichtig geëxperimenteerd met menselijke poep als mest. Zo hebben ze op het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie) vacuüm wc’s waar de poep en plas wordt opgevangen om er mest van te maken. En tijdens de Vierdaagse in Nijmegen wordt de urine uit de openbare toiletten opgevangen om er fosfaat uit te winnen. Fosfaat is een belangrijke grondstof voor kunstmest.

Medicijnresten

We zijn nog niet zover dat onze poep en plas massaal verwerkt wordt tot mest. Er zitten namelijk ziekmakende bacteriën en medicijnresten in waar nog een oplossing voor bedacht moet worden. De bacteriën verdwijnen bij het verhitten en composteren, maar voor de medicijnresten is nog geen oplossing. Voorlopig nog even gewoon doortrekken dus. Maar vanaf nu nooit meer zonder de gedachte dat je iets waardevols het riool instuurt 😊

Wat denk jij: is mest van menselijke poep en plas een oplossing voor de nabije toekomst? Laat hieronder een reactie achter.