In de videoclip Earth riep de Amerikaanse rapper en comedian Lil Dicky het nog: we hebben 12 jaar de tijd om het tij te keren, mensen! Doen we dat niet dan is de klimaatverandering onomkeerbaar. Wat dat betekent, kan je lezen in ‘climate fiction’ boeken als The Wall en New York 2140. In die verhalen heeft de stijgende zeespiegel voor verwoestende overstromingen gezorgd en is landschaarste een feit.  Die landschaarste kunnen we misschien oplossen door steden op water te bouwen. Een interessant idee.

Oceanix City

Amsterdam heeft met Schoonschip de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa. Maar Oceanix City is meer dan dat: het is een hele stad, die op het water drijft en zo een oplossing probeert te bieden voor de stijgende zeespiegel en de daarmee gepaard gaande landschaarste. Het idee is afkomstig van het Deense architectenbureau BIG en het bedrijf Oceanix.

drijvende stad

Stijgende zeespiegel

Bijna 50% van de wereldbevolking leeft in de kustgebieden. Wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) voorspellen dat de zeespiegel tot het jaar 2100 met maar liefst 55 cm zou kunnen stijgen. Een mogelijke oplossing hiervoor is Oceanix City: een drijvende stad, waarop mensen duurzaam en in harmonie met het water kunnen leven. “De technologie om op het water te leven, terwijl daaronder de natuur floreert, bestaat al,” zo is te lezen op de website van Oceanix.

Drijvende stad

De drijvende stad beslaat een oppervlakte van 75 ha, waar ongeveer 10.000 mensen kunnen wonen. De stad is zo ontworpen, dat het organisch kan groeien en veranderen, naar gelang de omstandigheden. Zo kunnen buurten bijvoorbeeld uitgroeien tot dorpen of zelfs hele steden. Verschillende buurten worden in een cirkel rondom één centrale haven geclusterd en kunnen makkelijk opgeschaald worden. Bewoners kunnen met de boot van punt A naar punt B, maar kunnen zich ook lopend voortbewegen in de drijvende stad.

drijvende stad

Drijvende platforms van bamboe

De buurten zijn gebouwd op verschillende platforms van hout en bamboe, die aan de bodem van de oceaan gekoppeld zijn. Dit kan door gebruik te maken van biorock, een materiaal dat ook gebruikt kan worden om de groei van koraalriffen te bevorderen.

De drijvende stad wordt geheel zelfvoorzienend. Daarom worden buiten de stad kleine onbewoonde eilanden gebouwd, die bijvoorbeeld gebruikt worden om energie op te wekken of voedsel op te verbouwen.

drijvende stad

Toekomstmuziek?

Het grote verschil met de drijvende Amsterdamse wijk Schoonschip is natuurlijk, dat hier de eerste bewoners al zijn ingetrokken. Oceanic City klinkt voorlopig nog als science fiction, maar de ontwikkelingen kunnen snel gaan en vooruitdenken is geen overbodige luxe met de stijgende zeespiegel.

Wat denk jij: wonen we binnenkort in drijvende steden? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.