Earthbag huizen (gemaakt van zandzakken) zijn goedkoop en duurzaam

We schreven eerder al over earthships: huizen die gemaakt zijn van afval. Een fenomeen dat is komen overwaaien uit Amerika, net als het fenomeen earthbag huizen. Dit zijn huizen, die gemaakt zijn van zandzakken. Dezelfde zandzakken, die ook gebruikt worden om dijken te versterken en overstromingen te voorkomen. Het zorgt dus voor stevige muren en het is ook nog eens een goedkope en duurzame manier om een huis te bouwen. Dit is hoe het werkt:

Zandzakken

Earthbag is eigenlijk niets meer en niets minder dan een huis, gemaakt van op elkaar gestapelde zandzakken. De zakken zijn vaak gerecyclede of nieuwe graanzakken van polypropeen, die gevuld zijn met zand of aarde. Soms wordt er grind of gemalen vulkanisch gesteente gebruikt als vulling. Het materiaal waarmee de zakken gevuld zijn, komt altijd uit de omgeving waarin gebouwd wordt.  Op die manier zijn er geen onnodige transportkosten. Wel zo duurzaam ook. Bovendien zorgt het materiaal voor dikke, stevige muren die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en ook nog eens goed isoleren.

Earthbag
Bonita Domes

Hobbithuizen

Het voordeel van zandzakken is dat je ze in allerlei gewenste vormen kan stapelen. Omdat je er bijvoorbeeld ook koepels mee kan maken, zijn andere (minder duurzame) materialen zoals staal of dakbedekking niet meer nodig. Als het huis eenmaal staat, worden de muren vaak afgewerkt met leem of pleister. Dit zorgt voor extra versteviging, maar ziet er ook nog eens prachtig uit. De huizen met hun ronde vormen hebben wel iets weg van de hobbithuizen, zoals ook de eerdergenoemde earthships wel eens worden omschreven.

Earthbag
Off Grid Demonstration Village

Logeren in een earthbaghuis

Earthbag huizen zijn tegenwoordig overal ter wereld te vinden: van Australië tot Zuid-Amerika en van Nepal tot aan Kenia en Wales. In Californië vind je zelfs een heel dorp van earthbag houses, die via airbnb worden verhuurd aan toeristen. Het dorp Bonita Domes is gebouwd bij Joshua Tree door kunstenaar Lisa Starr. Ze kreeg daarbij hulp van vele vrijwilligers en van de Iraans-Amerikaanse architect Nader Khalili. Hij bouwde in de jaren ‘80 al een earthbag dome in het ‘off grid demonstration village’ bij Eilat in Israël.

Hoe het bouwen van een earthbag house gaat, zie je in dit timelapse filmpje:

De earthbag huizen zijn redelijk makkelijk en snel te bouwen tegen lage kosten en zijn dus ook nog eens duurzaam. Zou jij in een earthbag huis willen wonen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. En voor meer inspiratie, check deze earthbag huizen op Pinterest.

Le4es ook het verhaal van Noortje en Egon, die in Almere hun eigen aardehuis bouwden, gemaakt van autobanden. 

Over de schrijver

9 gedachten over “Earthbag huizen (gemaakt van zandzakken) zijn goedkoop en duurzaam”

  1. Droomhuizen, ik zou er heel graag in wonen! Maar ja, in regeltjes land Nederland is dat een lastige. En bovendien is het huis dat misschien wel betaalbaar, maar de grondprijzen maken het dan weer ‘hypotheek-noodzakelijk’..

  2. Zeker, het spreekt mij enorm aan. En idd waar mag dit gebouwd worden? Een stuk grond kopen en dan bouwen…dus vooral uitzoeken hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Dank voor het artikel

  3. Dit lijkt me ook wel een interessante en goedkope bouwmethode. Misschien hier en daar iets aanpassen om het toch een beetje te laten aansluiten bij de wensen van de meeste mensen.
    Maar ik denk dat het Nederlandse bouwbesluit geen ruimte biedt om hier dit soort huizen te bouwen.

  4. Vind dit een erg interessante bouwvorm. Heb helaas nog nog geen informatie en/of ervaringen kunnen vinden over het binnenklimaat (ventilatie/vochtigheid/temperatuur) in landen als Nederland.

  5. Ik zou het fantastisch vinden om in z,n huis te wonen, heb al eerder zelf een huis gebouwd van hout maar met zandzakken is een nog goedkopere oplossing en zou daar graag meer over willen weten.

  6. ik ben wel geïnteresseerd in duurzaam wonen en een earthbag lijkt me prachtig. Ik wil graag precies weten wat ik nodig heb om zoiets te ( laten) bouwen en waar de materialen zijn te verkrijgen. Nu zou ik willen wonen in het aardbevingsgebied, dus mijn vraag is, of deze constructie aardbevingsbestendig is.

  7. Bedankt Wyke Potjer voor deze gave informatie! Leuk en informatief!

    Met dit concept kan ik toch mijn ideale emissie vrije woning bouwen op een ecologisch verantwoorde manier met een klein budget.
    Nu nog een locatie vinden waar ik dat kan uitvoeren 🙂

    Met vriendelijke groeten,
    nick

Reacties zijn gesloten.