Deze maand kwam het bericht naar buiten dat bijna de helft van de textielwerkers in Vietnam te maken heeft met geweld op de werkvloer. Ook in Nederland komt geweld en intimidatie op het werk helaas nog regelmatig voor. Denk bijvoorbeeld aan hulpverleners, die worden aangevallen. Horecamedewerkers, die tijdens het werk worden betast. Maatschappelijk werkers waarvan maar liefst 54% te maken krijgt met intimidatie. Politiemensen tegen wie vorig jaar 11% meer geweld is gebruikt dan in het jaar daarvoor. En verpleegkundigen waarvan één op de drie te maken krijgt met seksuele intimidatie.

Hoe kan dit?

Je kan je afvragen hoe dat kan in een modern land als het onze. Er is toch gewoon regelgeving en beleid, dat dit soort praktijken verbiedt en werknemers beschermt? Ja, dat is er ook, maar blijkbaar werkt het onvoldoende. Daar komt nog eens bij dat 80% van de werknemers niet eens op de hoogte is van het beleid van hun werkgever op dit gebied. Weet jij bijvoorbeeld hoe het zit op jouw werkplek?

Baanbrekende regelgeving

Er is dus nog wel wat werk aan de winkel als het gaat om geweld en intimidatie op de werkvloer. Ook in Nederland. En dat is waar de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) om de hoek komt kijken. Deze organisatie bestaat al 100 jaar en is verbonden aan de Verenigde Naties. Eens in de zoveel tijd komen werknemers, werkgevers en overheden bij elkaar om een wereldwijde norm te zetten en internationale regelgeving vast te leggen. Vaak is dat baanbrekend. Denk bijvoorbeeld aan de afschaffing van moderne slavernij.

Stop geweld en intimidatie

Het zou toch fijn zijn als op die manier ook het geweld tegen bijvoorbeeld vrouwen en meisjes wereldwijd verdwijnt? Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om deze conventie van de ILO te steunen. Want daarmee wordt een internationaal bindend verdrag in werking gesteld dat een einde maakt aan geweld en intimidatie op de werkvloer.

Nederland aarzelt

Het merendeel van de EU-landen heeft z’n steun voor dit verdrag al uitgesproken, maar Nederland aarzelt nog. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de werkgeversvereniging VNO-NCW zijn op de één of andere manier nog niet overtuigd van de noodzaak ervan.

Teken de petitie

Het zal je niet verbazen dat Mondiaal FNV en CNV Internationaal hier anders tegenaan kijken. Zij vinden dat een land, dat prat gaat op gelijke kansen, dit verdrag gewoon moet steunen. Het is in hun ogen de meest effectieve manier om het verschil te maken. Om dit alsnog voor elkaar te krijgen, bieden ze 4 juni een petitie aan in Den Haag. Wij zeggen: teken die petitie (Dat kan nog tot 28 mei) en draag op die manier bij aan het afschaffen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Klik hier om de petitie te tekenen 

 

Wat zijn jouw ervaringen met geweld en intimidatie op de werkvloer?  Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.