In Noord Finland is het stadje Ii hard op weg om ’s werelds eerste zero-waste gemeenschap te worden. Fossiele brandstoffen worden nu al niet meer gebruikt en de gemeente reduceert de CO2-uitstoot sneller dan welke andere gemeente in Finland dan ook. En dat wil wat zeggen, want het land is behoorlijk ambitieus. Daar waar Nederland pas in 2050 CO2-neutraal wil zijn, wil Finland dit al in 2035 bereikt hebben.

Gehalveerde CO2-uitstoot

Tussen 2007 en 2015 heeft het stadje met 10.000 inwoners de CO2-uitstoot al weten te halveren. Dit hebben ze onder andere voor elkaar gekregen door over te stappen op schone energiebronnen als aardwarmte, zonnepanelen en windenergie. Verder kwamen er meer   elektrische auto’s, werden de recycling mogelijkheden uitgebreid en kwamen er slimme meters. In 2017 ontving Ii dan ook een Europese prijs voor deze prestaties.

Finland

Onderwijs speelt een grote rol

Volgend jaar, in 2020, wil de gemeente dat de uitstoot met 80% is verminderd. Daarmee lopen ze 30 jaar voor op de doelstelling van de Europese Unie. Een belangrijk wapen in de klimaatstrijd is onderwijs. In Ii is klimaat al vanaf de laagste klassen onderdeel van het lesprogramma. “Het meest interessante is om te zien wat voor soort maatschappij je krijgt, als je kinderen al vanaf hele jonge leeftijd bewust maakt van het klimaat,” zegt klimaat actieleider Leena Vuotovesi in een interview met de BBC.

Financiële winst

Het actieve beleid van Ii boekt niet alleen resultaat als het gaat om het verlagen van de CO2-uitstoot. Er wordt ook geld mee verdiend.  Per jaar wordt een half miljoen euro winst gemaakt. “Als een klein stadje als Ii al kan laten zien dat werken aan een beter klimaat winstgevend is, dan is er geen excuus meer om het niet te doen,” stelt Vuotovesi in hetzelfde interview. “Zelfs wereldwijde uitdagingen kunnen worden opgelost. Iedereen kan dat doen: waar een wil is, is een weg.”

Wat vind jij van dit iniatief in Ii, Finland? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.