Een toiletblok bruist in het toiletwater en geeft actieve ingrediënten af die vlekken verwijderen en de boel desinfecteren en ontgeuren. Helaas zitten in veel toiletreinigers schadelijke chemicaliën, vaak ook in de groene variant. Je kunt ook zelf een toiletblok maken, zodat je precies weet wat erin zit. Wij delen een recept met je!

De meeste toiletreinigers bevatten zoutzuur, bleekwater en chloor: schadelijk en toxisch. Zoutzuur kan de huid verbranden en zowel de longen als de ogen irriteren. Chloor kan ook voor huidirritatie zorgen en wanneer iemand het inneemt, kan het schadelijk zijn voor de mond, slokdarm, maag en het maag-darmkanaal. Bleekmiddel kan voor diarree en ontstekingen zorgen. Kortom: niet zo goed voor je.

Het recept

Om te garanderen dat jouw toiletblok niet schadelijk is, kun je het beste zelf de handen uit de mouwen steken. We delen een recept met je zonder agressieve chemicaliën. Geen irriterende stoffen voor huid, ogen en longen dus.

Dit heb je nodig:
– 3/4 kopje baking soda
– 1/2 kopje citroenzuur
– Etherische olie van citroen of sinaasappel
– Water
– Schil van een citroen of sinaasappel
– Een kom
– Een vorm

Zo ga je te werk:
Gooi de baking soda, citroenzuur en citroenschil in een kom. Voeg 25 druppels etherische olie toe en roer het goed door elkaar. Dan is het tijd voor 1-2 eetlepels water. Let op! Om ervoor te zorgen dat het mengsel bij elkaar blijft, is het verstandig om het water per halve theelepel in de kom te doen. Het moet vochtig zijn, maar niet doorweekt. Zo voorkom je dat het al begint te bruisen.

Het mengsel kan nu in een vorm. Zorg ervoor dat alle luchtbellen eruit zijn. Zet de vorm minstens twee uur in de vriezer, maar je kunt het ook heel goed een nacht laten staan. Klaar? Bewaar je eigen gemaakte toiletblok dan in een luchtdichte verpakking. Hang een houder met het toiletblok in het toilet, et voilà, een schone wc!

Hier vind je meer informatie over het recept en voorbeelden van het toiletblok. Hier lees je hoe je de milieuschade van toiletpapier kunt verlagen.

Ga jij jouw eigen toiletblok maken en heb je tips? Laat het ons weten in een reactie. Vinden we leuk!