Deze studenten gebruiken hun talent om wereldproblemen op te lossen

Kwetsbare mensen, dieren en de natuur: ze hebben allemaal te lijden onder onze wereldwijde zucht naar meer. Niet gek dat steeds meer studenten van kunstopleidingen hun talenten inzetten om hier iets aan te doen. Zij maken mensen bewust en komen met slimme oplossingen. 

Genoeg problemen om uit te kiezen

Of het nou gaat om het plastic-probleem, klimaatverandering, ongelijkheid of vervuiling; we worden er dagelijks mee geconfronteerd. Het effect wordt ook steeds zichtbaarder en is desastreus voor onze planeet, kwetsbare groepen mensen en de biodiversiteit. Vooral jongeren maken zich ernstige zorgen om de aarde en dat laten ze op verschillende manieren merken.
Op 24 mei staken jongeren, onder leiding van Greta Thunberg, wereldwijd voor het klimaat, maar steeds meer jongeren gebruiken ook hun talenten om iets te doen aan deze problemen. Dat bewijzen ook deze kunststudenten.

Een film die alles in een ander perspectief plaatst

Tussen 1964 en 1990 veroorzaakte oliegigant Chevron (voorheen Texaco) een van de grootste olierampen aller tijden in Ecuador. In het Amazone regenwoud is ruim 4.800 vierkante kilometer volledig verwoest door gedumpte olie en giftig afval. De inheemse bevolking vecht al 25 jaar een lange en harde juridische strijd. Zij willen dat Chevron betaalt voor het herstel van hun land en voor goede gezondheidszorg voor de mensen in het getroffen gebied. Tot op de dag van vandaag blijft Chevron zijn verantwoordelijkheid maar ontlopen.
De studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht maakten samen met The Crowd Versus een korte speelfilm om aandacht te vragen voor deze situatie. Ze vertalen de dagelijkse situatie van de mensen in Ecuador, naar de situatie van een  Nederlands gezin. Het resultaat is behoorlijk confronterend.

Een einde aan het plastic probleem in Johannesburg

In Johannesburg (Zuid-Afrika) werken studenten van de HKU, de Nederlandse stichting Skepping en inwoners van de stad samen om een creatieve oplossing voor het enorme plasticafval probleem te vinden. De studenten gaan hun kennis over design en productievaardigheden delen met de lokale deelnemers aan het project. Het doel is om hen op te leiden tot plastic upcyclers en zelfstandig ondernemer.
Gezamenlijk gaan ze zwerfafval verzamelen en vervolgens maken ze er praktische designproducten voor de lokale scholen van. Dit helpt om het milieuprobleem op te lossen, werkgelegenheid te creëren en de scholen in de townships te voorzien van meubilair, etuis of rugzakken.

Heb jij goede voorbeelden?

Dit zijn natuurlijk maar twee voorbeelden van bijzondere projecten waar studenten hun talent in zetten en er zijn er vast nog veel meer. Heb je een voorbeeld? Deel je het dan met ons?

Over de schrijver

1 gedachte over “Deze studenten gebruiken hun talent om wereldproblemen op te lossen”

Reacties zijn gesloten.