Als consument oefen je wel degelijk invloed uit door de keuzes die je maakt in de supermarkt. Vanuit dat idee schreef Alfred Slomp zijn boek Superwaar, een handboek zonder geheven vingertje. Hier vind je boodschappenlijstjes, argumenten, praktijkvoorbeelden, tips en recepten. Welke appels stoten bijvoorbeeld meer CO2 uit: de biologische uit Nieuw Zeeland of de ‘gewone’ uit de Betuwe? Kortom: praktische handvaten om duurzaam boodschappen te doen.
De markt sturen met je aankoop
Superwaar is geschreven voor jou als consument. “Wij kunnen de markt sturen met onze aankopen,” zegt Alfred Slomp over zijn boek. “Of, zoals schrijfster Anna Lappé zegt: ‘Elke keer als je geld besteedt, breng je een stem uit op de wereld die je wenst.’ Je kunt het boek gebruiken als je duurzaam boodschappen wilt doen, maar niet weet waar je moet beginnen. Of als je al stappen hebt gezet, maar inspiratie en kennis nodig hebt om een volgende bewuste keuze te maken.”
Groener leven
Hoe raakte Alfred zo geïnteresseerd in groener leven? “Ik groeide op met een lieve moeder, die veel aandacht had voor de mensen om haar heen. En ik was veel in de natuur. Mijn ouders overleden jong en ik denk dat ik daardoor meer oog kreeg voor kwetsbaarheid. Maar ook het feit dat mijn broer minder vlees ging eten. zette me aan het denken. Het zijn vooral mensen en hun verhalen. die me inspireren en me steeds weer helpen de volgende stap te zetten.”

vrouwenconferentie lunteren 2017
Duurzaam boodschappen doen
In zijn studententijd ontmoette hij Arjan Schoonhoven met wie hij de interesse voor natuur en het bestrijden van onrecht en armoede deelde. Ze ontwikkelden samen een workshop over duurzaam boodschappen doen in de supermarkt. De deelnemers aan deze workshop inspireerden Alfred uiteindelijk tot het schrijven van het boek: “De trainingen leverden zo’n schat aan informatie, argumenten en tips op. Die wilde ik delen met een grotere groep mensen.”
Het tij ten goede keren
Een boek schrijven kost veel tijd en aandacht. Wat vindt zijn gezin ervan, dat hij zo met duurzaamheid bezig is? “Mijn vrouw vindt het prachtig, maar ze wordt soms ook wel kriegelig wanneer haar Japie Krekel kritische vragen stelt over haar aankopen. Mijn kinderen geven lekker tegengas en houden me met beide benen op de grond. Ik geniet van de open gesprekken met ze over de wonderlijke wereld waarop wij leven. Willen we het tij nog ten goede keren, dan zullen consumenten, bedrijven en politiek hand in hand samen moeten werken. Juist daarom voel ik de verantwoordelijkheid om nu zelf in actie te komen en schreef ik dit boek.”
Alfred geeft je vast een paar tips uit zijn boek:
- Eet vleesvervangers op basis van planten. Sommige vleesvervangers zijn gemaakt van zuivel en hebben daarom een relatief hoge CO2-uitstoot.
- Vervang dierlijke producten in stapjes en pas steeds iets in je eetpatroon aan. Melk in de koffie of in je ontbijt is bijvoorbeeld makkelijk te vervangen.
- Negeer iedere voedselhype. Hoe voedzaam quinoa, chiazaad en rauwe chocolade ook zijn, leg jouw focus op gevarieerd en gezond eten.
- Drink kraanwater. Het kraanwater in Nederland behoort tot het zuiverste ter wereld en is tot 1000 keer goedkoper dan water uit een fles. En vooral belangrijk: voor kraanwater hoeft geen plastic geproduceerd te worden.
- Maak een principiële keuze en spreek met jezelf af je hieraan te houden. Het is makkelijker om duurzame keuzes te maken wanneer je duidelijke kaders hebt waarbinnen de boodschappen moeten vallen.
Wil je ook duurzaam boodschappen doen? We geven een exemplaar van Superwaar weg. Laat in een reactie hieronder weten waarom jij dit boek graag wil winnen en wie weet kun je er binnenkort mee aan de slag.
Voor meer informatie over het boek en de workshops kun je terecht op www.superwaar.nu of kun je Alfred mailen via info@superwaar.nu.
Dat kan ik goed gebruiken! Ik ben nog lang niet duurzaamgenoeg bezig
Al heel duurzaam bezig maar het kan altijd beter ben ik van overtuigd! ✨✨
Gaaf! Ik word vaak overweldigd door de keuzes in de supermarkt; plastic, lokaal geproduceerd of niet, biologisch… Zoveel om rekening mee te houden, maar een moeilijke keuze. Dit kan ik zeker goed gebruiken!
Wat mooi dat er nu ook een boek is over duurzaamheid bij boodschappen. Daar kan en wil ik nog veel van leren!
Meer en meer ben ik aan het minderen en veranderen in de aanschaf van levensmiddelen en verzorgingsproducten..wil graag nog veel meer leren.
Omdat ik stik nieuwsgierig ben naar dit boek! En vooral ook om het boek daarna te laten rondgaan onder vrienden die nog niet zo met duurzaamheid bezig zijn…
Ik wik en weeg al heel lang naar wat het beste is biologisch of de afstand, verpakt in plastic of de kortere houdbaarheid. Soms weet ik het echt niet meer. Ik zou dus erg graag het boek willen lezen om daar meer handvatten in te krijgen.
Wat een heerlijk lekker en gezond boek!!!!!!
En ik ga het zeker kopen om mij te kunnen helpen bij het boodschappen doen.
Ieder bewustwordingsstapje is er een.
Boodschappen doen is niet mijn favoriete bezigheid maar met dit boek, de tips, wordt het vast een nieuwe hobby! Om fietsen voor een lokaal goed product vind ik geen probleem! Dan moet ik wel weten waar ik op moet letten
Oeh, dit boek kan ik heel goed gebruiken! Ik laat me in de winkel en op de markt helaas nog te vaak verleiden..
Eindelijk een praktisch, toepasbaar en echt uitvoerbare adviezen: in 1 boek!
Fijn.
Volgens mij koop ik bijna alleen maar Super Waar, alleen kan ik het soms lastig onderbouwen. Het gaat op gevoel, opvoeding en gewoonte.
Het is daardoor alleen lastig de “ja-maar” mensen over te halen, hun uit te leggen waarom iets een betere keuze is.
Met dit boekje kan ik ze eenvoudig laten zien hoe het zit!! Hiep hoi!!
Oh wat gaaf! Van de bovenstaande tips doe ik al een hoop – heb bijvoorbeeld de melk in mijn dagelijkse portie brinta sinds een paar maanden vervangen door sojamelk, en flesjes water koop ik niet. Ben heel benieuwd naar de rest van de tips in het boek!
Meer kennis van zaken is belangrijk
Ik werd getriggerd door de opmerking over de biologische appels uit NZL t.o.v. de gewone appels van de Betuwe. Dat is een interessante vraag. Ben ook benieuwd in hoeverre het boek dan de last meeneemt van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, de uitval (plekjes bij een gewone appel die niet mogen) en dat dan irt de vliegkilometers die het biologische appeltje met zich meedraagt.
Kortom: interessant. Ik zou het graag lezen (en vooral daarna weer doorgeven; daar lijkt me dit een typisch boek voor)
Als goede voornemen had ik dit jaar ‘meewerken aan een beter milieu’
Wat begon met minder in plastic verpakte groenten en fruit kopen tot zelf composteren.
Ik vind dat ik het goede voorbeeld moet geven aan mijn kinderen. Zij zijn immers de toekomst en kunnen veel verandering teweeg gaan brengen.
Ik kan en wil nog veel leren over hoe ik mezelf en mijn gezin nog bewuster kan leren leven.
Ik denk dat dit boek ons daarbij kan helpen.
Ik wil graag mijn aankopen verduurzamen, maar ik verdwaal nogal es in de boodschappen jungle. Moet ik nu voor bio uit Kenia gaan of voor lokaal niet-bio, om een vb te geven. Hulp is welkom!
Oeh, ik ben echt super benieuwd naar dit boek. Ik ben zeer blij dat ik deze blog gevonden heb en dit boek zou zeker een aanwinst zijn in mijn leven. Ben benieuwd wie hem gaat winnen.
Oeh, ik ben echt super benieuwd naar dit boek. Ik ben zeer blij dat ik deze blog gevonden heb en dit boek zou zeker een aanwinst zijn in mijn leven. Ben benieuwd wie hem gaat winnen.
Ja graag! Ik wil graag leren om duurzamer mijn inkopen te doen en dit boek kan mij daar bij helpen zo te horen. Maar natuurlijk alleen als het duurzaam is geproduceerd ;-).