Waarom het vliegtuig pakken voor een vakantie aan de andere kant van de wereld als op minder dan 2000 kilometer een adembenemend landschap ligt waar je met de auto kunt komen? We hebben het over Zuid-Noorwegen. De fjorden en hoogvlaktes van dit magische stukje Europa zijn een combinatie van Canada én Nieuw-Zeeland. Reis met ons mee langs hoogtepunten die je nooit meer zult vergeten.

Een paradijs

Het zuiden van Noorwegen is een paradijs op deze planeet. Bijna nergens anders in Europa vind je zo’n adembenemend landschap als hier. Fjorden met helderblauw water wisselen af met groene bergketens en ruige rotspartijen. Fjord Noorwegen, zoals deze regio ook wel wordt genoemd, herbergt bucketlist bestemmingen en ongerepte parels. Wanneer je met minimaal vier personen in de auto richting het zuiden van Noorwegen reist, reis je zo zuinig mogelijk. Combineer het met kleinschalige lodges, restaurants die met lokale ingrediënten koken en excursies waarbij het behoud en bescherming van de natuur centraal staat en je duurzame reis naar een prachtige bestemming is een feit. Als je reist met Noord-Europa specialist Voigt Travel, dan kun je kiezen voor een autorondreis met je eigen auto en word je direct van Denemarken naar Bergen of Stavanger gebracht. Je rondreis door Fjord Noorwegen kan gelijk starten!

De beste periode

De beste periode om met je eigen auto naar Fjord Noorwegen te reizen is in juni. In juni is de gemiddelde temperatuur 20°C en valt er de minste regen van het jaar. Juli en augustus zijn ook goede maanden. Het is dan gemiddeld 22°C. Je moet daarentegen op bekende locaties, zoals Flåm, het Geirangerfjord, de Preikestølen en de Trollstigen, rekening houden met aardig wat andere reizigers want het kan in dit hoogseizoen een stuk drukker zijn. Vermijd daarom (het liefst) de allerbekendste plekken. Fjord Noorwegen heeft heel veel andere mooie highlights.

Mooiste steden van Fjord Noorwegen

De leukste steden om te bezoeken zijn Stavanger en Bergen. Deze twee steden kunnen het begin zijn van jouw autorondreis door Fjord Noorwegen. In Stavanger ben je aan het juiste adres voor het gezellige studentensfeertje. Er zijn tal van musea, kunstgaleries en je kunt genieten van goed eten in de vele restaurants. Hanzestad Bergen is een typisch vissersstadje met een vismarkt waar je van verse vis smult. In het oude centrum struin je door smalle steegjes, langs huizen met bloembakken vol gekleurde bloemen richting de pittoreske haven. Daar kun je ook meteen een biertje drinken met uitzicht op zee.

Mooiste fjorden

Een van de beroemdste bezienswaardigheden in het Noorse fjordengebied is de Trolltunga in het Geirangerfjord het Hardangerfjord: een op een tong lijkende rots die hoog boven een heldergroen fjord uitsteekt. Een adembenemend plaatje. Dit geldt ook voor de ‘Instagram-waardige’ Preikestølen in het Lysefjord en voor het Nordfjord, Sognefjord en Nærøyfjord.

Allemaal een bezoek waard, maar echt super druk. Hoe mooi het ook is: rustigere plekken bezoeken is beter voor zowel de lokale bevolking als de natuur. Zo spreid je de last die een bepaalde bestemming of plek draagt. Wissel je fjordenbezoek af met ongerepte en onbekende plekken, zoals verscholen meren en gletsjers. Goede voorbeelden is het Lovatnet meer vlakbij het Nordfjord en het Blåisvatnet meer vlakbij het Lysefjord.

Noorwegen

Mooiste hoogvlaktes

In het binnenland, en vlak langs de kustlijnen van de Noorse fjorden kun je hiken door prachtige hoogvlaktes. Trek de wandelschoenen aan en ga op pad in het grootste hoogvlaktegebied van Europa: Hardangervidda. Deze hoogvlakte is 8000 km² groot en herbergt een grote diversiteit aan flora en fauna. Je kunt via de rood gemarkeerde zomerpaden het natuurgebied ontdekken.

Ben je groot fan van wildlife? Dan zit je in fjord Noorwegen goed. In Dovrefjell National Park leeft een grote populatie muskusossen. Het is zelfs één van de enige plekken ter wereld waar deze unieke en prehistorisch uitziende dieren leven. Samen met een gids kun je op pad gaan om de dieren te bewonderen.

Steun de lokale economie 

Wil jij deze zomer, of volgend jaar, het fjordengebied van Zuid-Noorwegen ontdekken? Kies dan voor een specialistische reisorganisatie zoals Voigt Travel, waar de focus op kleinschaligheid en lokaal ligt, dan weet je ook zeker dat je met jouw reis de lokale economie en cultuur steunt. Je stimuleert namelijk het ondernemerschap van Noren die hun eigen (familie)accommodatie, excursiebedrijf of restaurant hebben opgezet en hier hun lief en leed instoppen.

Dit is een gast-blog van Eline van Dam. Al vanaf jongs af aan fan van reizen, duurzaamheid, dieren en eten. Ze schrijft blogs en deelt tips over haar (duurzame) reizen. Lees ook haar blog over Zweeds Lapland.