25 dingen die je met azijn kan doen

Azijn wordt al duizenden jaren gebruikt. In het oude Babylon (circa 5.000 jaar voor Chr) conserveerden ze er al levensmiddelen mee. In het oude Palestina (circa 700 voor Chr) was het een belangrijke smaakmaker en in het Romeinse rijk kregen slaven een mengsel van azijn, wijn en gekookt water te drinken. Maar azijn kent natuurlijk veel meer mogelijkheden. Zo kan je er mee schoonmaken, je haar mee wassen, gezichtsmaskers mee aanmaken en vlekken mee verwijderen. We zetten 25 mogelijkheden van azijn voor je op een rij. 

1. Afwasmiddel

Azijn heeft, net als citrusfruit, de eigenschap om dwars door vet heen te werken. En dat is handig als je de afwas wilt doen. Hiervoor kan je zowel witte azijn gebruiken of appelazijn. Gebruik ongeveer 1 deel azijn op 3 delen water en laat je glazen gewoon lekker in de lucht opdrogen. Ook als je een pan hebt, die compleet aangebrand is, is azijn je beste vriend. Kook dan 2 tot 3 kopjes azijn in de pan. Niet alleen lost dat het vet op, maar het herstelt ook de antiaanbaklaag van de pan. Azijn kan je trouwens beter niet gebruiken voor gietijzeren pannen: daar is het zuur net iets te sterk voor.

2. Glansspoelmiddel

Je kan witte azijn ook prima toevoegen aan je vaatwasser als glansspoelmiddel. Je glazen komen er dan prachtig uit (en de rest natuurlijk ook). Ook als je zelf vaatwastabletten wil maken, is azijn een niet te missen ingrediënt. Vul hiervoor een ijsblokjeshouder met een mengsel van baking soda, zeezout, citroenzuur, etherische olie en azijn. Check het recept hier.

3. Wasverzachter

We draaien gemiddeld 2,9 wasjes per week. Daarmee verbruiken we een hoop water, wasmiddel en wasverzachter. Als je azijn als wasverzachter gebruikt, maak je dus een groot verschil als het om je ecologische voetafdruk gaat. Doe ongeveer een kopje azijn in het vakje dat voor de wasverzachter bestemd is. Zo wordt het meegenomen in de laatste spoeling. Bijkomend voordeel is dat het helpt bij het ontkalken van de machine. Azijn werkt trouwens ook goed als wasmiddel. Het zorgt ervoor dat de kleuren van je was minder snel vervagen.

4. Vlekkenverwijderaar

Azijn is echt een wondermiddel als het om vlekken gaat. Denk daarbij aan chocoladevlekken, koffievlekken, bloedvlekken of inktvlekken.  Voor chocoladevlekken mix je een deel azijn met een deel water en dat masseer je in de vlek met wat zeep. Voor koffievlekken gebruik je alleen azijn en wat zeep. Voor bloedvlekken mix je 1 deel azijn, 1 deel water en 1 deel bruisend water. En voor inktvlekken mix je een deel melk met een deel azijn.

5. Schoonmaakmiddel

In plaats van de chemische sprays kan je voor je keuken en badkamer net zo goed azijnspray gebruiken als schoonmaakmiddel. Het werkt niet alleen in op vet (zie afwasmiddel), maar ook op bijvoorbeeld zeepresten, kalkaanslag en schimmel. Denk er wel aan dat azijn niet voor alle materialen even geschikt is. Zo kan je het beter niet gebruiken op graniet, steen, marmer of een houten vloer. Daar is het net iets te agressief voor. Maar voor laminaat of keramische tegels is het prima. Hier vind je een recept voor allesreiniger.

6. Gootsteenontstopper

Natuurlijk is het handig om allereerst de pijp onder je gootsteen of wastafel los te draaien (met een emmer eronder) om de troep eruit te halen. Als je de boel weer vastgedraaid hebt, kan je voor de zekerheid nog een mengsel van baking soda en azijn door de gootsteen spoelen. Schrik niet, want het mengsel gaat sissen en bruisen, maar dat is juist de bedoeling. Je kan het vervolgens naspoelen met gekookt water.

7. Groente wassen

Je kan je groente natuurlijk gewoon met water wassen, maar als je er echt zeker van wilt zijn dat alle schimmels en bacteriën weg zijn, is azijn een handige toevoeging. Je groente blijven hierdoor trouwens ook langer goed. Meng hiervoor 3 kopjes water met 1 kopje witte azijn.

8. Bladgroente oppeppen

We hebben het allemaal wel eens bij de hand gehad: je opent vol verwachting de koelkast en vindt daar een totaal verlepte krop sla, andijvie of spinazie. Dan kan een badje van azijn wonderen doen en je groenten weer behoorlijk oppeppen.  Dit komt omdat azijn helpt bij de opname van water in de bladeren. Je bent je groente dus feitelijk aan het rehydrateren en dat werkt.

9. Eerst hulp bij spijsvertering

De meesten van ons hebben wel eens gehoord van een uitgeperste citroen in een glas water als goede start van de dag. Dit kan je ook doen met een eetlepel azijn in een glas water Dit helpt bij een eventueel tekort aan maagzuur en draagt op die manier bij aan de spijsvertering. Kies hiervoor wel voor azijnsoort zonder gist.

10. Opsporen van baarmoederhalskanker

We zeggen het er onmiddellijk bij: don’t try this at home. Maar azijn helpt, met name in ontwikkelingslanden, bij het opsporen van baarmoederhalskanker. Een verpleegkundige brengt dan met een wattenstaafje een paar druppels azijn aan op de baarmoedermond. Verkeerde cellen kleuren wit en die kunnen dan meteen met stikstof worden verwijderd. De reguliere uitstrijkjes in Nederland zijn volgens het RIVM nog steeds een veel betere methode en ook vaccinaties blijven nodig.

11. Conditioner

De één zweert erbij en de ander vindt het verschrikkelijk, maar je kan je haar dus wassen met baking soda (en water) om het vervolgens te spoelen met appelazijn. Van dat laatste word je haar namelijk weer zacht en makkelijk doorkambaar.  Het is een trend die uit de no poo beweging voortkomt (geen shampoo) en 100% zero waste is. Wij zeggen: probeer het gewoon eens, je weet maar nooit.

12. Antiroos

Meng hiervoor 2 eetlepels lijnzaadolie met appelazijn. Masseer het op je hoofdhuid en verdeel het over je haar. Draai een handdoek om je hoofd en laat het een uur intrekken, voordat je je haar weer wast.

13. Gezichtsmasker

Je zou het misschien niet meteen denken, maar azijn is een prima ingrediënt voor je homemade gezichtsmasker. Neem bijvoorbeeld een halve avocado, 3 eetlepels honing, 3 eetlepels havermout en 1 eetlepel appelazijn. Smeer het op je gezicht, leg er een warme, vochtige handdoek over en laat het 30 minuten intrekken.

14. Nagellakremover

Doe hiervoor een kleine hoeveelheid azijn in een kommetje. Voeg het sap van een citroen, limoen of sinaasappel toe. Meng het goedje en druppel het op een watje (of -in het kader van zero waste – op een doekje) en veeg de lak van je nagels. Azijn breekt de nagellak op een natuurlijke wijze af.

15. Fruitvliegjes

Deze truc ken je vast al: vul een glazen pot met azijn, wijn of bier. Dek de pot af met plasticfolie waar je minuscule gaatjes in prikt. De beestjes kunnen door de gaatjes wel naar binnen, maar niet naar buiten.  Eventueel kan je er nog stukjes appel aan toevoegen.

16. Wespen

Sommige mensen worden al panisch als er ook maar één wesp in de buurt is. Weet dan dat deze beestjes niet houden van de geur van azijn of kruidnagel. Zet dus wat kommetjes met azijn op tafel of met koud water met daarin wat kruidnagels. Je kan ook wat kruidnagels in een sinaasappel prikken, want sinaasappelen, daar houden wespen ook niet van en dus blijven ze dan hopelijk uit je buurt.

17. Mieren

Ook mieren houden niet van azijn. Dus als je last hebt van mieren en je wilt ze persé niet op je aanrecht of eettafel hebben (of in je keukenkastjes), spray die dan in met een mengsel van gelijke delen water en azijn. Goede kans dat ze wegblijven. Je moet het misschien wel een paar keer herhalen.

18. Groene aanslag

Meng wat water met wat azijn en schrobben maar. De groene aanslag op je tegels verdwijnt als sneeuw voor de zon. Overigens mag je van de Rijksoverheid officieel geen azijn gebruiken tegen aanslag of onkruid, omdat het effect daarvan op het milieu nog niet beoordeeld is. Azijn schijnt namelijk niet zo heel erg goed te zijn voor de bodemkwaliteit en de kleine beestjes die daar leven en waar je planten afhankelijk van zijn.

19. Tegen brandneteljeuk

We kunnen een lang verhaal ophangen over de kalkachtige naaldjes van de brandnetel met daarin histamine en mierenjeuk, maar punt is dat als je azijn over de plek wrijft de kalk oplost en de jeuk dus verdwijnt. Hetzelfde geldt trouwens voor een kwallenbeet, weet ik uit eigen ervaring. En ook bij een muggenbult helpt het tegen de jeuk.

20. Geurvreter

Je verwacht het niet, maar als je azijn vernevelt over muf ruikende gordijnen of een paar schoteltjes in een stinkende ruimte zet, dan werkt dat als een tierelier. Je kan het ook over je bankstel vernevelen. Bijkomend voordeel is dat je kat de bank hierdoor niet meer aan gort krabt. Katten houden namelijk ook niet van azijn (of van citrusfruit). Geen garanties natuurlijk, want het blijven eigenwijze rakkers, die katten. Ook voor je stinkende prullenbak is azijn een uitkomst. Besmeer er een oude boterham mee en leg die een nachtje onderin je prullenbak . De volgende ochtend zijn alle nare geurtjes verdwenen. Wel zo prettig wakker worden.

21. Watervlekken op hout

We zijn natuurlijk allemaal super voorzichtig met onze mooie houten tafel, maar een ongelukje zit in een klein hoekje. En een ring van je waterglas is snel gemaakt. Azijn is daar een prima oplossing voor. Wat je nodig hebt, is een gelijk deel azijn en plantaardige olie. Smeer dat met de nerf mee op de plek van de watervlekken et voila!

23. Je auto ontdooien

Je bent hartje zomer natuurlijk niet bezig met je autoramen krabben, maar regeren is vooruit zien. En ooit komt de dag, dat je op staat en het weer zover is. Weet dan dat azijn hierbij een fantastisch hulpmiddel is. Het zuur zorgt er namelijk voor dat het ijs sneller zacht wordt en smelt. Nog makkelijker is hete om de bevroren ramen te voorkomen. Spray dan bij nachtvorst voorspellingen ‘s avonds al een mengsel van azijn en water op je ramen. Dat scheelt weer krabben in de ochtend.

24. Stickerverwijderaar

Labels, sticker, tape: het is allemaal even moeilijk te verwijderen zonder de hulp van je beste maatje. Je kan een doekje (of een keukenpapiertje) onderdompelen in witte azijn en dit ongeveer 5 minuten op het plakkertje leggen. Daarna kan je het zonder al te veel moeite verwijderen. Als er nog plaksel overblijft, kan je dit ook met azijn wegpoetsen.

25. Houd je bloemen vers

Net als bij verlepte groente, zorgt azijn ook hier voor langer leven van bloemen. Los drie eetlepels suiker en twee eetlepels appelazijn op in een vaas lauw water. De stelen moeten ongeveer  7 tot 8 cm onder water staan voor het maximaal haalbare effect.

Heb jij nog tips over wat je met azijn kan doen? Laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

5 gedachten over “25 dingen die je met azijn kan doen”

  1. I was just seeking this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

  2. Handige tips. Misschien een onnozele vraag maar over wat voor azijn heb je het dan? Schoonmaak azijn of azijn die je voor salades ed gebruikt?

  3. Muggen hebben ook een hekel aan azijn. Zet hier en daar schaaltjes neer met azijn en doe tipjes op uw polsen, enkels, knieholtes en in de nek. U zult verlost zijn van stekende muggen en het zuivert de lucht.

Reacties zijn gesloten.