Ik hoor het je denken: wat een absurd idee! Een onderzeeër, die ijsbergen maakt om zo het noordpoolgebied weer te laten bevriezen. Toch is dat precies wat deze Indonesische ontwerpers voor ogen hebben. En zo absurd is het blijkbaar niet, want ze wonnen er de tweede prijs mee tijdens een competitie, die georganiseerd werd door de Association of Siamese Architects.

Historisch lage hoeveelheden zee-ijs

Laten we bij het begin beginnen. De opwarming van de aarde heeft in het noordpoolgebied gezorgd voor een temperatuurstijging van twee graden ten opzichte van de pre-industriële tijd. Dit zorgt ervoor, dat er historisch lage hoeveelheden zee-ijs aanwezig zijn. Zo was in de winter van 2018 bijvoorbeeld al helemaal geen zee-ijs meer te bekennen bij Spitsbergen.

De Noordpool houdt de aarde koel

Nou en, zou je misschien kunnen denken, want de Noordpool is best ver weg. Maar die ijsmassa’s houden de aarde koel door het zonlicht te weerkaatsen. Als het ijs smelt, komt hier donker zeewater voor in de plaats, dat de warmte juist absorbeert. Hierdoor zal nog meer ijs smelten, wat de aarde nog verder opwarmt etc. De enorme bosbranden, die op dit moment in het poolgebied woeden, helpen ook niet bepaald. Die stoten namelijk ongekend grote hoeveelheden CO2 uit en we weten inmiddels allemaal, dat dat het klimaat niet bepaald verder helpt.

De oplossing

Goed, terug naar de onderzeeër. De ontwerpers vinden dat er te veel nadruk gelegd wordt op het beschermen van steden tegen de stijgende zeespiegel in plaats van dat het probleem bij de bron wordt aangepakt. “Het hoofddoel van ons ontwerp is om het polaire ecosysteem te herstellen, want dat heeft direct effect op de balans van het klimaat wereldwijd,” zegt hoofdontwerper Kotahatuhaha tegen DeZeen. En dus bedachten ze een onderzeeër die ijsbergen kan maken.

 

IJsbergen maken: hoe werkt het?

De onderzeeër gaat onder water om in een zeshoekige tank zeewater te verzamelen. Vervolgens komt het weer boven om het water daar te laten bevriezen. Om het nieuw vormende ijs tegen de zon te beschermen, wordt de tank afgedekt. En om het hele proces te versnellen, wordt er zout onttrokken aan het water en worden er windturbines ingezet, die koude lucht in de tank blazen.

Zodra het water in de tank is bevroren, gaat het schip weer onder water om dit hele proces te herhalen. De zeshoekige ijsberg van 2.027 kubieke meter blijft aan de oppervlakte achter en vormt daar samen met de andere gemaakte ijsbergen een grotere ijsberg in de vorm van honingraat. Zo eenvoudig is het.

Voorkomen is beter dan genezen

Er kunnen natuurlijk meerdere onderzeeërs worden ingezet om het hele proces te versnellen en zo binnen een kortere tijd meerdere ijsbergen te maken. Of het ook snel genoeg is om de smeltende ijskap te beschermen tegen de klimaatveranderingen is natuurlijk de vraag. “Voorkomen is nog altijd beter dan genezen,” zeggen de ontwerpers dan ook. Maar wel een bijzonder en sympathiek idee vinden wij.

Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.