Begin dit jaar maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekend dat het aantal verpakkingen in de supermarkt in 2025 met 20% omlaag moet. Dat klinkt als een nobel streven, maar Milieu Centraal was niet onder de indruk. “Twintig procent in vijf jaar tijd is helemaal niet zo veel,” zei toenmalig directeur Vera Dalm tegen de NOS. Dat het ook sneller en vooral anders kan, laat de Rotterdamse supermarkt Puur Bezorgd zien. Hier bestel je online verpakkingsvrije boodschappen, die met de elektrische bakfiets bij je thuis bezorgd worden.

Verpakkingsvrije boodschappen

Dit is hoe het werkt. Puur Bezorgd koopt alles in bulk in, zonder de tussenkomst van een merk dat het product weer in kleinere verpakkingen stopt. Jij bestelt jouw boodschappen online en kiest in welke herbruikbare glazen pot je ze verpakt wil hebben. Je kan uit verschillende maten kiezen. Als de pot leeg is, geef je die bij de volgende bestelling weer met de bezorger mee, zodat die opnieuw gebruikt kan worden. De bezorger maakt gebruik van een elektrische bakfiets.

Ecovenience

Ecovenience noemen ze dat zelf: makkelijk verpakkingsvrije boodschappen doen. “Wij willen dat het toegankelijk wordt om boodschappen te doen zonder verpakkingen, zonder extra moeite, kosten of tijd,” zo staat te lezen op de website. Een missie, die wij van harte toejuichen, want volledig plasticloos boodschappen doen, dat valt niet mee en kost vooral heel veel tijd, zo ondervonden wij vorig jaar zelf tijdens onze challenge.

Andere steden

Op dit moment bezorgt de supermarkt alleen nog maar in Rotterdam, maar de initiatiefnemers willen graag naar andere steden uitbreiden met hun verpakkingsvrije boodschappen. “Wij zijn op weg naar een volledig plasticvrije keten,” zo stellen oprichters Jouri en Martijn. De vraag is nu dus: welke stad volgt? Tot die tijd vind je hier onze tips om minder plastic te gebruiken.

Bovenste foto van Puur Bezorgd

Heb jij nog tips om verpakkingsvrije boodschappen te doen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.