Terwijl het drinken van zout water in Europa een nieuwe gezondheidshype lijkt te worden, werken in andere delen van de wereld mensen juist hard om zout water om te zetten in drinkwater. In Kenia lijkt dit te weken.

Zout water drinken

In Nederland is er een nieuw drankje op de markt met Himalaya zout. Het zou antibacterieel, hydraterend en goed voor je spijsvertering zijn. Sommige mensen zweren erbij, maar uit onderzoek blijkt dat het je bloeddruk verhoogt, je lichaam uitdroogt en dat overmatige consumptie uiteindelijk nierfalen tot gevolg kan hebben. Kun je beter kiezen voor een lekker glas kraanwater.

Te kort aan schoon drinkwater

Schoon drinkwater is voor mensen essentieel om te overleven. Toch heeft een derde van de wereldbevolking er geen toegang toe. Dat aantal lijkt alleen maar te groeien. Verwacht wordt dat in 2025 de helft van de wereldbevolking een tekort aan schoon drinkwater heeft. De gevolgen daarvan zijn nu al zichtbaar in grote steden, zoals Kaapstad of Beijing.

De aarde bestaat uit water

De aarde bestaat voor 70 procent uit water. Het grootste deel daarvan is oceaan en niet te drinken. Het is dan ook niet gek dat mensen al jarenlang proberen om zout water om te zetten in drinkwater. Dat kan, maar het proces is duur en kost veel energie. Toch lijkt de non-profit organisatie GivePower er nu in te slagen het op grote schaal beschikbaar te maken.

Zonne-energie

GivePower richtte zich vooral op zonne-energie in ontwikkelingslanden. Zo legden ze zonne-energie netwerken aan op scholen, ziekenhuizen en dorpen in meer dan 17 landen.

Toch zagen ze een ander probleem. Ondanks dat er elektriciteit was, konden vooral meisjes niet naar school door een te kort aan drinkwater. Vrouwen in Afrika en Azië lopen gemiddeld 6 kilometer per dag voor schoon drinkwater en dat gaat vaak ten koste van hun tijd op school. Voor GivePower was dit een reden om zich te richten op het omzetten van zout water in zoet water, met behulp van de zon.

De methode is niet nieuw

De methode is niet nieuw, maar om zout water zoet te maken, zijn er pompen nodig die veel energie gebruiken. Die pompen zijn duur en kosten veel energie. Iets wat er in de landen waar GivePower werkt niet is, maar met de energie opgewekt door zonne-energie bleek het ook te werken. En dan ook nog eens veel voordeliger. De organisatie ontwikkelde een systeem dat zout water omzet in drinkwater met behulp van zonnepanelen. Sinds juli 2018 produceren ze in Kiunga in Kenia nu elke dag 75.000 liter drinkwater. Dat is genoeg voor 25.000 mensen. Op dit moment werken ze aan een manier om het systeem verder te ontwikkelen en ook in andere landen te beginnen.