De 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg is op weg naar New York om daar te spreken tijdens de Climate Action Summit. Die Summit is pas eind September, maar Greta doet -wegens het klimaat- niet aan vliegen en reist dus per boot. Per zeiljacht om precies te zijn. Eentje die met zonnepanelen is uitgerust en onderwater turbines.

Vertrek vanuit Plymouth

Ze vertrok vorige week woensdag 14 augustus vanuit Plymouth in Groot-Britannië. Voor haar vertrek hield ze nog een speech waarin ze hoopvol stelde dat de manier van denken van mensen aan het veranderen was. “Zelfs als het niet genoeg is en niet snel genoeg gaat, dan is het toch niet voor niets.” Al maakt ze zich geen illusies: op de vraag of ze de Amerikaanse president Trump zou kunnen overtuigen, antwoordde ze kort en bondig met ‘nee’. “Zo bijzonder ben ik nou ook weer niet. Ik kan niet iedereen overtuigen.”

Kamperen op een achtbaan

De reis verloopt tot nu toe voorspoedig, al vergelijkt Greta Thunberg het op twitter met het kamperen op een achtbaan. Augustus is niet per se de beste maand om de oceaan over te steken in verband met het orkaanseizoen. Vrijdag liet de kapitein van het schip, Boris Herrmann, nog weten dat iedereen een beetje zeeziek was (behalve Greta dus), terwijl het zaterdag juist windstil was en dus volop tijd voor spelletjes (die Greta maar bleef winnen).

Klimaatneutraal reizen

Overigens is de reis van Greta Thunberg niet helemaal klimaatneutraal, zo berekende het Duitse tijdschrift Der Spiegel. De crew van 6 man ziet terugzeilen namelijk niet zitten en neemt dan het vliegtuig. In ruil daarvoor vliegt een kersverse crew naar New York om het schip terug naar Europa te zeilen. In principe had een enkel vliegticket voor Greta Thunberg dus minder impact gehad, ook al compenseren de bemanningsleden hun vliegreis wel.

Symbolische waarde

Eén ding is in ieder geval zeker: Greta Thunberg trekt wel de aandacht met haar reis en wakkert wellicht onze vliegschaamte aan. En ook Der Spiegel vindt het uiteindelijk wel een mooi initiatief van Greta. “Het laat goed zien hoe ondoenlijk het tegenwoordig is om klimaatneutraal te reizen” schrijft het blad. “Als je ziet dat er over de hele wereld aandacht wordt besteed aan deze reis, dan heeft het zeker symbolische waarde.”

Neem jij nog wel eens het vliegtuig of heb je last van ‘vliegschaamte’? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.