Bouwen met een groene gevel is op zich al niets nieuws meer, maar met dit gebouw hebben de architecten er wel iets heel bijzonders van gemaakt. De gevel bestaat namelijk vooral uit witte bloempotten, die vol met groen zitten. En daarmee trekt het ontwerp van deze groene villa uit Sint-Michielsgestel (Brabant) internationaal de aandacht.

Groene villa

Het gebouw van vier verdiepingen is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV onder leiding van Winy Maas, die ook de beroemde Markthal in Rotterdam heeft ontworpen. In dit geval gaat het om een appartementencomplex in de bocht van de rivier de Dommel, met op de begane grond kantoorruimte. Het gebouw is als het ware omgeven door een soort framewerk waarin witte potten van verschillend formaat zijn verwerkt met daarin groene planten, struiken en bomen.

Schaduw, privacy en een groen uitzicht

In de plantenbakken is een irrigatiesysteem verwerkt, dat door sensoren wordt aangestuurd en gebruik maakt van opgeslagen regenwater. Op die manier blijft de gevel groen zonder dat er veel werk in het onderhoud gaat zitten. De verschillende soorten planten maken de gevel levendig: van forsythia tot jasmijn en van dennen tot berken. Op naamplaatjes komt informatie over de verschillende planten.  Het groen geeft de achterliggende appartementen zowel schaduw als privacy, maar ook een fantastisch groen uitzicht.

Groene villa

Beeld: MVRDV

Groene Dip

“Dit ontwerp past heel goed bij ons verlangen naar verregaande vergroening,” zegt Winy Maas op de site van De Architect. “‘Het idee uit de jaren negentig van stadsparken als eiland in de stad is te beperkt. Wat nodig is, is een radicale ‘groene dip’. We moeten ook daken van woningen en gevels van hoogbouw bedekken met groen. Planten en bomen kunnen ons helpen de CO2-uitstoot te compenseren, onze steden te koelen en biodiversiteit te stimuleren.”

De bouw van deze Groene Villa start begin 2020. Binnenkort verschijnt er een boek van The Why Factory over de ontwerpfilosofie achter de groene dip.

Wat vind jij: is er genoeg groen in de stad? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.