Parijs bouwt de grootste urban farm ter wereld. Niet zo maar midden in de stad, maar op het dak van een gebouw van 6 verdiepingen. In de lente van 2020 zal de boerderij in bedrijf gaan.

14.000 vierkante meter

De stadsboerderij wordt 14.000 vierkante meter – dat zijn ongeveer twee voetbalvelden – en zal volgens The Guardian in het hoogseizoen iedere dag zo’n duizend kilo groenten en fruit produceren.

De grootste ‘urban farm’

Parijs is natuurlijk niet de eerste stad, die inzet op stadslandbouw, maar de schaal waarop is wel uniek.

De urban farm is een initiatief van het bedrijf Agripolis. Het doel van Agripolis is om met de boerderij de inwoners van Parijs te voorzien van biologische groenten en fruit. In het seizoen en super vers.

De planten groeien verticaal

Het systeem om de groenten en fruit te laten groeien is heel interessant. De planten komen namelijk niet op de grond te staan, maar ze gaan verticaal groeien. Zo kunnen ze nog verder de lucht in. Ze krijgen hun voeding van een gesloten watersysteem met biologische voedingsstoffen.

Je eigen kweektuin

Inwoners van de stad mogen ook hun eigen groenten en fruit gaan verbouwen in speciaal ontworpen houten kratten. En natuurlijk krijgt de boerderij ook een restaurant en een bar met een geweldig uitzicht over de stad. Agripolis verwacht dat de boerderij al binnen een jaar winstgevend is.

Grote steden steeds duurzamer

Het voorbeeld in Parijs maakt weer duidelijk dat het vergoenen van steden volop in ontwikkeling is. We zien al langer een trend. Vorige maand was in het nieuws dat Londen nu een National Park is. Een aantal grote Europese steden worden in de komende jaren autovrij. En daken liggen steeds vaker vol zonnepanelen, dak-parken en ‘urban farms’

Wat denk je? Hebben we in Nederland ook zo’n groot dak beschikbaar?

Foto: Agripolis