De herfst hangt onmiskenbaar in de lucht. De avonden worden korter, de nachten kouder en de zon maakt steeds vaker plaats voor een regenbuitje. Tijd dus om lekker binnen op de bank te gaan zitten met een kop warme chocola, een dekentje en een goed boek. Maar voordat we massaal de verwarming aanzetten een paar tips om je huis deze winter op een betaalbare manier lekker warm en comfortabel te houden.

1. Test je ketel

Als je een wat oudere ketel na een paar maanden weer aanzet, kan er een vreemde geur ontstaan. Geen paniek: dat is waarschijnlijk stof dat warm wordt. Pas als die geur langer aanhoudt, is het misschien slim om iemand te bellen om je ketel te laten nakijken. In de tussentijd kan je zelf checken of de waterdruk in de ketel nog goed is. Hij moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan (te zien op de display van de ketel). Als de druk te laag is, kan je het water heel makkelijk zelf bijvullen.

2. Ontlucht je verwarming

Als je de verwarming een tijd niet hebt gebruikt, kan er lucht in de buizen zitten. Dat is verder niet erg, maar het is wel zonde. Het zorgt er namelijk voor dat je verwarming minder warm wordt, terwijl je toch hard aan het stoken bent. Ontluchten kan je heel simpel zelf doen met een ontluchtingssleutel (bij alle bouwmarkten te koop, mocht je die van jou kwijt zijn) en een doekje. Als alle lucht er namelijk uit is, kan het zijn dat er ook wat water naar buiten komt. Dan kan je de ontluchtingssleutel gewoon weer terugdraaien en klaar is kees. Ontluchten is goed om te doen nadat je de waterdruk hebt gecheckt en eventueel aangevuld.

3. Stel de thermostaat goed in

Voordat het echt koud wordt, is het slim om minimaal drie radiatoren open te draaien en de thermostaat op 25 te zetten en een half uurtje zo te houden. Op die manier kan je heel makkelijk checken of alles het nog goed doet en ben je dus nog ruim op tijd als er een probleem is. Als je een slimme thermostaat hebt, is het handig om even te checken hoe die ook alweer ingesteld staat. In de koude maanden zijn we namelijk vaker binnen en gaan we misschien ook wat eerder naar bed. In dat geval kan de verwarming een uur voordat je onder de wol kruipt al naar 15 graden. Zo snel koelt je huis namelijk niet af.

4. Verspil je warmte niet

Het is misschien een open deur, maar zorg ervoor dat de radiatoren uit staan in de kamers waar je niet bent. In de slaapkamer hoeft de verwarming bijvoorbeeld eigenlijk niet aan. Daarmee kan je tot 80 euro per jaar besparen. Wil je toch graag in een warm bedje kruipen, dan kan je altijd een warme kruik in bed leggen voordat je gaat slapen. Ook in de keuken hoeft de verwarming niet altijd aan. Als je aan het koken bent, geeft de oven of het fornuis al genoeg warmte af. Let er wel even op dat je de deuren naar de ‘koude kamers’ dichthoudt, anders heeft het natuurlijk niet zoveel zin.

5. Gebruik een dekentje

Als je bezig bent in huis (koken, stofzuigen, de was doen, sporten of even een nummertje dansen) dan kan de thermostaat best een graadje lager dan je gewend bent. Op 19 graden bijvoorbeeld. Beweging zorgt er namelijk voor dat je warm wordt en je kan hiermee tot 90 euro per jaar besparen. Besluit je, dat het tijd is om heerlijk op de bank te chillen en dus stil te zitten, trek dan een warme trui aan (het principe van Warmetruiendag) of gebruik een mooie wollen deken om heerlijk onder te kruipen. Wel zo knus en nog stijlvol ook. Een goed paar sloffen of dikke sokken en een kopje warme thee doen ook wonderen.

6. Isoleer

Het is altijd een goed idee om je huis te isoleren om minder te hoeven stoken, maar dat is best een investering en niet voor iedereen weggelegd. Wat je in dat geval wel zou kunnen doen, is bijvoorbeeld radiatorfolie achter de verwarming plakken: daarmee houd je de warmte beter binnen. Het is ook slim om verwarmingsbuizen te isoleren die door ruimtes lopen die je bijna nooit verwarmt, zoals de zolder. Verder zou je tochtstrippen langs deuren en ramen kunnen plakken of naden en kieren dichtkitten, zodat er zo weinig mogelijk warmte naar buiten lekt.

7. Trek het gordijn dicht

Ook gordijnen zijn een goede manier om de warmte binnen te houden. Zeker als je lekker dikke gordijnen hebt. Let er dan wel op dat de gordijnen niet over de verwarming heen vallen, want dan kan de warmte de kamer juist niet meer in. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor kasten of banken die je voor een verwarming plaats. Dat zorgt er allemaal voor dat de verwarming z’n werk niet optimaal kan doen.

8. Ventileer

Voordat je je huis helemaal potdicht maakt, is het goed om te weten dat ventilatie -ook in de winter- superbelangrijk is. Als je niet goed ventileert, wordt het vochtig in huis. Dat kan niet alleen voor schimmel zorgen, maar vochtige lucht warmt ook langzamer op dan droge lucht. Blijf de boel dus regelmatig opengooien en let erop dat je dan niet tegelijkertijd de verwarming per ongeluk nog aan hebt staan. Een zuinige ventilatiebox kan ook een goede optie zijn, maar zorg er dan wel voor dat de kanalen van het ventilatiesysteem regelmatig schoongemaakt worden. Dan blijft het binnenklimaat lekker fris.

9. Let op bij vloerverwarming

Ook als je verwarmingsketel geen warmte (meer) afgeeft, draait de pomp van je vloerverwarming vaak nog gewoon door. Dat betekent dat er koud water wordt rondgepompt. Zonde van de energie natuurlijk. Een pompschakelaar kan dit voorkomen. En als het zomer is, kan de pomp helemaal uit, want dan heb je de verwarming niet meer nodig.

10. Steek een kaarsje aan

Als je toch gezellig onder dat dekentje met die kop warme chocomelk kruipt, steek dan voor de gezelligheid ook een paar kaarsjes aan. Die geven namelijk ook warmte af. Het is natuurlijk niet zoveel als bij een hete oven, maar toch: alles bij elkaar zorgen ze er toch voor dat het een stuk behaaglijker wordt in je woonkamer.

Heb jij nog tips om je huis op een betaalbare manier warm en comfortabel te houden? Laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten.