Stel je voor dat je later met je beste vriendinnen en/of vrienden in één huis oud kunt worden. Dat zou toch echt een droom zijn. Zeven vriendinnen van in de dertig uit China leek dit een goed plan en zij kochten samen een huis voor later. Het werd zo mooi, dat ze bijna niet kunnen wachten tot het zo ver is.

De Yep

In Nederland worden we gemiddeld steeds gezonder en rijker oud. Trouw verzon een mooie naam voor deze groep mensen ‘yeps’ (young elderly person). Dit zijn mensen tussen de 65 en 80 jaar, die actief zijn en nog niet afhankelijk van zorg. De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) spreekt voor deze groep zelfs van de derde levensfase; tussen volwassenheid en echte ouderdom in. Op dit moment is dit 14 procent van de gehele bevolking. In 2040 is het al 26 procent. Dat bekent dat de zorg ook ander moet, want ook al zijn deze mensen nog heel actief; er komt een moment dat ze wel (meer) zorg nodig hebben.

Zelf zorg inkopen

Om goede zorg voor ouderen beter te organiseren, zijn er allerlei instanties actief, maar mensen nemen ook steeds vaker het heft in eigen handen. Ze willen hun eigen zorg organiseren en hebben daarbij wel het een en ander nodig. Volgens onderzoek moet je denken aan een passende woning waar je lang kunt blijven wonen, een sociaal netwerk en geld. Vaak vinden mensen ook bijzondere woonvormen. Het Polderhofje is bijvoorbeeld een dorpje voor senioren. Ouderen hebben daar hun eigen woning, maar alle zorg is beschikbaar.  Ook in de Knarrenhof staan de huizen rondom een gezamenlijke tuin en staat nabuurschap centraal.

Met vriendinnen samen oud worden

In China kocht een groep van zeven vriendinnen een groot huis om later samen te gaan wonen. Ze zijn nu dertig en verwachten dat ze rond hun zestigste er zullen intrekken. Dan zijn de kinderen uit huis, stoppen ze met werken en kunnen ze van het leven genieten. Het was iets waar ze al langer grappen over maakten, maar toen ze in de provincie Guangdong een huis zagen dat al hun verwachtingen overtrof, werd het serieus.

Renovatie en nieuwe hobby’s

Ze kochten het huis en renoveerden het volledig, zodat het geschikt was om op oudere leeftijd in te wonen. Het huis bevat een gezamenlijke ruimte en een aparte slaapkamer voor elke vriendin. In de komende jaren zullen ze zich – naast hun werk en gezin- vast richten op verschillende vaardigheden en nieuwe hobby’s, zoals tuinieren, muziek maken en thee verbouwen. Hiermee kunnen ze later hun eigen eten verbouwen en zichzelf goed vermaken. Zo blijven ze, als de kinderen uit huis zijn, ook na hun pensioen actief en gelukkig.

 

Wat denk jij? Zo’n luxe huis is voor de meeste van ons onbetaalbaar, maar het idee is prachtig. Ik vraag me alleen af waar hun mannen in dit verhaal passen.

Zou jij later met een groep vrienden en/of vriendinnen oud willen worden? Laat het ons weten!