De meeste Nederlanders vinden het belangrijk om thuis minder energie te verbruiken en zelf schone energie op te wekken. Maar ze zien door de bomen het bos niet meer: wat kan er bij mij? Hoe ga ik dat betalen? En al wordt de techniek snel beter en goedkoper, vaak is de groene keuze helaas nog steeds duur en moeilijk. D66 wil juist dat het voor mensen goedkoop en makkelijk wordt om te kiezen voor schoon. 

Volgens een onderzoek van Motivaction zien de meeste Nederlanders in het klimaatakkoord een eerste stap op weg naar meer schone energie. Ze voelen de noodzaak om iets te doen tegen de gevaarlijke verhitting van de aarde. En ze willen daarvoor graag in actie komen. Maar veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen. Daarom kijken ze naar de overheid om het voortouw te nemen. Ik wil dat het voor iedereen zo makkelijk mogelijk wordt om hun groene wensen om te zetten in groene daden. Zodat iedereen een comfortabeler huis heeft met een lagere energierekening.

De schone-energie-puzzel

We zien al aanpakkers, die bijvoorbeeld een oude CV-ketel vervangen door een warmtepomp. Zij weten de weg te vinden naar de beschikbare subsidies. Bovendien kunnen ze een groot deel van de investering aan hun huis terugverdienen via een lagere energierekening. Investeren in energiebesparing is tenslotte de enige verbouwing waar je ook iets aan overhoudt.

Ik ben benieuwd naar de resultaten van de website Iedereendoetwat.nl die het kabinet heeft geopend. Hier kun je lezen wat anderen doen en wat je zelf kunt doen om op je eigen manier -en binnen je eigen budget- een steentje bij te dragen aan het klimaat. Je leest niet alleen over de technische mogelijkheden van bijvoorbeeld isolatie en warmtepompen, maar je wordt ook de weg gewezen naar goede installateurs. Daarnaast zie je snel op welke subsidie en lening je recht hebt en hoeveel energiekosten je bespaart.

Maar nog lang niet iedereen kan de ‘schone-energie-puzzel’ voor zijn of haar eigen huis leggen. Er zijn allerlei regelingen, allerlei technieken en allerlei subsidies. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Terecht kijken zij voor hulp naar het Rijk en de gemeente. Wat zou het handig zijn als zij direct konden bellen naar 0800-klimaat of een website konden bezoeken om antwoord te krijgen op de vragen die zij hebben voor hun eigen huis.

Ook een lagere energierekening voor huurders

Huiseigenaren krijgen voor een investering in energiebesparing niet alleen een lagere stroomrekening, maar ook een hogere huizenwaarde. De Nederlandse Bank becijferde dat het prijsverschil tussen energiezuinige woningen (label a,b of c) en tochtgaten gemiddeld €7000,- is.

Naast huiseigenaren verdienen ook huurders uiteraard een lagere energierekening. Een comfortabel huis zonder tocht- en vochtplekken. Woningbouwcorporaties wijzen er echter op dat het te kostbaar is om hun huizen energieneutraal te maken. Daarom investeert het kabinet komende jaren daar honderden miljoenen euro’s in.

Bovendien laat onderzoek door TKI Urban Energy zien dat het mogelijk is om rijtjeshuizen die zijn gebouwd na de Tweede Wereldoorlog voor €35.000 te verwarmen met schone energie. En laten woningcorporaties nu juist veel van dit soort woningen hebben. Dat bedrag is veel lager dan de €50.000,- of meer, die tot nu toe vaak wordt genoemd. Daarmee wordt het bovendien een redelijke investering voor de energiebesparing die het oplevert. Aangezien woningcorporaties  grote hoeveelheden dezelfde type woningen hebben, bijvoorbeeld rijtjeshuizen, loont het al snel om te zoeken naar de juiste combinatie van zonnepanelen, isolatie, warmtepomp en opslag.

Het enige ‘maatwerk’ is dan om een keer de beste mix samen te stellen en groot in te kopen om tot een acceptabele prijs per woning te komen. Wat mij betreft helpt het kabinet daarom woningbouwcorporaties om snel de beste mix te vinden voor groepen van honderden dezelfde types woningen.

Optimisme en kansen

Het onderzoek van TKI Urban Energy laat al zien dat deze aanpak mooie Nul-op-de-Meter innovaties kan opleveren, zoals een warmtewingevel van TNO: de warmte die op de gevel valt, wordt gebruikt als bron voor een warmtepomp. Daardoor blijft op het dak ruimte beschikbaar voor zonnepanelen. Elke goed geïsoleerde tussenwoning kan hiermee nu al klimaatneutraal gemaakt worden.

“Een pessimist ziet in elke kans de moeilijkheden. Een optimist ziet in elke moeilijkheid de kansen”, zei Winston Churchill. De uitdagingen voor het klimaat zorgen voor kansen. En laten we het voor iedereen zo makkelijk en goedkoop mogelijk maken die kansen te grijpen.

Vind jij het belangrijk om minder en schonere energie te verbruiken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.