Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en net zoveel creatieve manieren om de bomen op deze planeet te redden. Zo is een groep Amerikanen bezig om samen een bos in Californië op te kopen om het zo te kunnen herstellen en beschermen. In Alder Creek, zoals het bos heet, vind je de hoogste bomen ter aarde. Er staan eeuwenoude sequoia (reuze pijnbomen), waarvan er zo’n 500 een diameter van bijna 2 meter hebben.

De Stagg tree

Ook de Stagg Tree, de vijfde grootste boom ter wereld, staat in dit bos. Van deze boom wordt gezegd dat hij zo’n 3.000 jaar oud is. We herhalen het nog maar eens: 3.000 jaar oud! Mijn hersenen gaan altijd onmiddellijk in de overdrive als ik dit soort informatie te verwerken krijg, want 3.000 jaar geleden: wat deed de mens toen eigenlijk? In ieder geval was Columbus toen nog in geen velden of wegen te bekennen, maar de Native Americans waren er natuurlijk al wel. Die leefden zo’n 14.500 jaar geleden al op dit continent, blijkt uit opgravingen in Florida. In harmonie met de natuur.

De grootste bomen ter wereld

De organisatie Save the Redwoods League is begonnen met een crowdfundingsactie om dit oerbos te kunnen bemachtigen. Er zijn nog maar 73 Sequoia bossen over op deze planeet en die staan allemaal in Californië. “Het is een uniek en buitengewoon mooi landschap,” zegt Sam Hodder, hoofd van de organisatie, tegen de site Treehugger. “De grote Sequoia zijn de grootste bomen ter wereld.”

Burgers in actie

Californië is overigens niet de enige plek waar burgers geld inzamelen voor bomen. De nationale televisie in Denemarken wijdde eerder deze maand een televisie-marathon aan bomen. Het was voor het eerst dat er met een tv-programma geld werd ingezameld voor bomen. Het doel was om iets meer dan 2,6 miljoen euro op te halen om 1 miljoen bomen te kunnen planten. En dat lukte. Ook in Canada lukte het deze maand om via crowdfunding $3 miljoen op te halen om een stuk bos te kopen om het zo te beschermen tegen houtkap.

Nederlands bos

In Nederland zijn er -voor zover wij weten- nog geen burgerinitiatieven om bossen op te kopen of geld in te zamelen om bomen te planten. Wel heeft een groep mensen uit Wageningen een eigen natuurgebied opgekocht om zo het landschap te beschermen. En in Flevoland kon je twee jaar geleden je eigen stuk bos huren. Een idee van boswachter Martine Dubois om de mensen meer te betrekken bij de natuur.

Wat denk jij, zouden we ook in Nederland geld in moeten zamelen voor (extra) bomen? Of ken jij initiatieven, die daar al mee bezig zijn?  Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.