Stuart en Cedar hebben iets heel moois ontwikkeld: een speciale bijenkorf die de bijen niet in gevaar brengt als je honing oogst. Ze deden er tien jaar over, maar dat mag de pret niet drukken, want het is gelukt! De honing kan rechtstreeks uit de korf in een pot stromen. De bijen merken niks van deze handeling.  

Cedar Anderson en zijn vader Stuart produceerden The Flow Hive, een bijenkast waarmee honing tappen een simpeler klusje wordt. De bijenkast bestaat uit deels voorgevormde honingraten van plastic. De bijen maken de raten af met hun was en vullen de cellen met honing. Aan de buitenkant van de korf is een hendel geplaatst. Als je die overhaalt, splitsen de cellen verticaal binnen de raat. Zo ontstaan tunnels waardoor de honing naar beneden loopt. Op het moment dat de honingraat is leeggelopen, zet je de cellen weer terug in hun oorspronkelijke positie en kunnen de bijen opnieuw de cellen vullen met honing.

Tien jaar

De productie van de bijenkorf kwam tot stand door middel van een crowdfundingcampagne. Het was de meest succesvolle campagne in de geschiedenis van het crowdfundingplatform Indiegogo. In totaal werd 12,2 miljoen dollar opgehaald in 2015. Nu, vier jaar later, is het vader en zoon gelukt om 51.000 nieuwe bijenkorven en dus kolonies te creëren. Het resultaat? Een toename van 10 procent van het aantal bijenkolonies ter wereld.

Zelf honing oogsten

Zelf honing oogsten uit een bijenkast is een intensieve klus. Je hebt een imker nodig of de juiste kennis als je het zelf wil doen. Bovendien moet je voorzichtig zijn met de bijen. HetkanWel heeft een aantal locaties op een rij gezet waar je honing kunt tappen. Handig!

Delicious Food
Westerstraat 24, Amsterdam

Polderbijen
Noorderweg 100, Wijdewormer

Imkerij ’t Schuurtje
Oud Loosdrechtsedijk 115, Oud Loosdrecht

Imkerij de BIJzaak
Norgerweg 161, Yde

Mis je een tappunt? Laat het ons weten, dan kunnen we de lijst aanvullen.