Tegenwoordig lijkt bijna elke straat z’n eigen little free library te hebben, een openbare boekenkast waar iedereen boeken in kan leggen of uit kan pakken. Die in onze straat is gemaakt van het hout van de Iepen, die twee jaar geleden werden gekapt om plaats te maken voor jonge Platanen. Regelmatig zie ik er iemand in gedachten verzonken door de boeken en tijdschriften bladeren. Een nieuw fenomeen in dit kader is de little free pantry. Een kleine publieke proviandkast waar iedereen eten en drinken in kan leggen en dus ook naar behoefte uit kan pakken.

Initiatiefnemer Jessica McClard

The little free pantry is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, waar inmiddels meer dan 600 van deze gratis proviandkasten te vinden zijn. Jessica McClard is de initiatiefnemer. Zij zette ruim drie jaar geleden de eerste neer in haar woonplaats Fayetteville, Arkansas. Hiervoor liet ze zich inspireren -hoe kan het ook anders- door de little free library, een verschijnsel dat ruim tien jaar geleden ontstond.

“Ik zag de ene na de andere free little library ontstaan,” zegt Jessica McClard in een gesprek met de Washington Post. “De groeiende populariteit leek te maken te hebben met een grote behoefte om (weer) verbinding te maken met de buurt. Het ging niet zo zeer om wat je in die kast legde, maar om de kast zelf. Toen ik me dat realiseerde, wist ik dat ik er voedsel in zou leggen. Ik was vastbesloten.”

Free little pantry in Nederland

En aldus geschiedde. Het principe was heel simpel: iedereen kon een little free pantry bouwen en iedereen kon er voedsel in leggen of uithalen. Het duurde niet lang voordat er in Fayetteville een tweede proviandkast verscheen. En binnen een paar maanden telde de Verenigde Staten zelfs honderden free little pantries.

Inmiddels is het verschijnsel ook overgewaaid naar het buitenland, waaronder Nederland. Op deze kaart van Jessica McClard is te zien dat ons land inmiddels in 6 plaatsen publieke proviandkasten heeft staan. Met uitzondering van een little free pantry in Engeland, lijken we binnen Europa trouwens voorlopig het enige land te zijn, dat dit fenomeen omarmt. Er even vanuit gaande, dat de kaart van McClard up-to-date is natuurlijk.

Middelburg

Zo staat er in Middelburg eentje, die eerder deze maand het tweejarig bestaan vierde en vorig jaar nog het landelijke nieuws haalde. Pak wat je nodig hebt en geef wat je missen kan, is het motto dat boven de kast prijkt. “Het is allemaal zo weg,” zei beheerder Joan tegen RTL over de inhoud van de kast.  “Het is heel mooi dat het werkt, maar tegelijkertijd ook triest dat het nodig is.”

Meer kleine proviandkastjes

Ook Gouda heeft een eigen little free pantry. Dit weggeefkastje van Pinkstergemeente Morgenstond werd staat hier al sinds 2016, hetzelfde jaar waarin McClard met haar initiatief begon. Het jaar daarna opende de Stichting SoGoed het eerste openbare proviandkastje in Purmerend. Inmiddels staan daar meerdere little free pantries. En wie even verder zoekt ziet ook kleine weggeefkastjes in Heemskerk, Wijk aan Zee en Delfgauw.

Wat vind jij van dit initiatief van een little free pantry? En heb je er misschien ervaring mee? We zouden het fijn vinden als jij je verhaal wil delen door hieronder een reactie achter te laten.