Het plan ontstond een tijd geleden, toen Jeroen en Anneke een stuk grond van 28 hectare (ongeveer 30 voetbalvelden) van hun ouders erfden. Nu staat daar nog een productiebos van populieren, maar dat wil het tweetal veranderen. “De omgeving heeft niks aan dit bos. Het is puur bestemd voor de productie van hout. Het is een monocultuur: de flora en fauna is eentonig. En er zijn geen wandelpaden,” legt Anneke uit. Daarom willen ze het bos omtoveren tot voedselbos met aan de rand tiny houses. “De bewoners kunnen dan helpen bij de aanleg en het onderhoud van het voedselbos.”

Voedselbos met tiny houses

Het stuk land ligt aan de rand van Dedemsvaart, in de gemeente Hardenberg, zo’n 35 kilometer van Zwolle. Het is al vier generaties in de familie, maar zowel Jeroen als Anneke hebben hun eigen werk en willen dat nu niet opgeven. “Toen kwam de vraag: wat gaan we dan met deze grond doen? Het leek ons leuk als anderen ook kunnen meegenieten van het land en zo ontstond het idee van een voedselbos met tiny houses.”

De provincie steunt het plan, maar de gemeente is nog wat afwachtend. “Zij vragen zich af of er überhaupt een groep mensen bestaat, die geïnteresseerd is in zo’n project.” Om de doelgroep in kaart te brengen en geïnteresseerden te verzamelen, plaatsten ze een oproep op de site van Marjolein in het Klein. Daar kregen ze een overweldigend aantal positieve reacties op.  “We zijn echt op zoek naar mensen, die verstand hebben van permacultuur, zodat we er samen iets moois kunnen maken. Dat lijkt ons echt fantastisch,” zegt Anneke.

Klein beginnen

Samen met haar broer is ze al een tijdje bezig om het project van de grond te krijgen. “We hebben deze week weer met de provincie gesproken. In dat gesprek is duidelijk geworden, dat we eventueel goedkeuring zouden kunnen krijgen voor één tot anderhalf huisje per hectare. Maar de gemeente moet ook nog in beweging komen.” Wanneer het project van start kan gaan, is dus nog onduidelijk.

“Het is sowieso  niet een project dat je in één keer doet. Het land is groot en er moet eerst gekapt worden. Daarna moet de grond stukje bij beetje weer vruchtbaar gemaakt worden, zodat mensen ervan kunnen eten en leven en er kunnen wonen.”

Verbinding met elkaar en de natuur

De tiny houses moeten de mensen zelf regelen. Voor de grond betalen ze pacht. “Van dat geld gaan we het voedselbos aanleggen,” legt Anneke uit. “Ons doel is echt om mensen te verbinden: met de natuur en met elkaar. Het moet echt een community worden. In beginsel is het bos voor de bewoners bedoeld, maar als het zo groots wordt, kan je in de toekomst ook mensen uit de omgeving een abonnement aanbieden bijvoorbeeld, waarmee ze kunnen komen plukken.”

Wat vind jij van dit project in Overijssel? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.